"Pillimehuissa on enemmän sokeria kuin ennen" – Tarua!

Vaikka moni toisin luulee, eivät pillimehut sisällä sen enempää sokeria kuin ennenkään. Päinvastoin, joidenkin pillimehujen sokeripitoisuudet ovat laskeneet. Rinnalle on tullut myös useita osaksi tai täysin keinomakeutettuja pillimehuja.

Kotimaa
Pillimehuja auringonpaisteessa.
Juho Liukkonen / Yle

Tänäkin kesänä suomalaislapset juovat miljoonia purkillisia pillimehuja. Mitään terveysjuomia ne eivät ole, sillä happamuus ja sokeri ovat tunnetusti paha yhdistelmä etenkin hampaille. Väitteet siitä, että pillimehujen sokeripitoisuus olisi noussut, ovat kuitenkin tuulesta temmattuja.

Suurimmat pillimehuvalmistajat, Grandeista vastaava Valio ja Mehukatti Trip -mehujen tekijä Eckes-Granini vakuuttavat, että sokerin määrä on perinteisissä pillimehuissa säilynyt vuosikymmenet samalla tasolla.

– Keskimäärin 9–11 prosentin paikkeilla pyörii, kun pillimehuja ajatellaan. Suurin piirtein 10 prosenttia on sokeripitoisuus tuotteissa, sanoo Eckes-Granini Finlandin kaupallinen johtaja Torsti Hurmerinta.

Valiolta kerrotaan, että tietyissä mauissa on sokerin määrää jopa laskettu. Mansikka-Grandin sokeripitoisuus on vuosien mittaan laskenut 12 prosentista 10,5 prosenttiin ja vadelman 11,5 prosentista 10,7 prosenttiin.

Pillimehupakkauksissa myytäviä täysmehuja ei makeuteta erikseen, vaan niiden makeus syntyy hedelmän omasta sokerista. Täysmehujen sokeripitoisuus on kuitenkin samalla tasolla kuin sokerilla makeutetuissa pillimehuissa.

Käytännössä 10 prosentin sokeripitoisuus tarkoittaa, että kahdessa desilitrassa pillimehua on sokeria noin 20 grammaa. Se vastaa kahdeksaa pientä sokeripalaa.

"Vähemmän sokeria" -trendi jyllää myös pillimehuissa

Sokerin, erityisesti lisätyn sokerin eli sakkaroosin määrä, on alkanut kiinnostaa kuluttajia enenevässä määrin.

– Kyllä uskon, että kuluttajan tietoisuus ja valveutuneisuus on lisääntynyt. Oli se sitten rasva- tai sokeripitoisuutta, niin kyllä ihmiset tarkemmin lukevat pakkaustekstejä. Se on selkeä trendi, joka on ollut havaittavissa, sanoo Hurmerinta Eckes-Graninilta.

Tämä vaikuttaa luonnollisesti myös siihen, millaisia mehuja markkinoille tuodaan. Sokerilla makeutettujen pillimehujen rinnalle on viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut useita osittain tai kokonaan keinomakeutettuja tuotteita.

Eckes-Granini makeuttaa sokerittomat Trip-mehunsa sukraloosilla ja asesulfaami K:lla. Valion Kidius-sarjan mehuista kaksi on makeutettu hedelmäsokerilla ja yksi aspartaamilla ja asesulfaami K:lla.

Muotimakeuttaja stevioliglykosidia käytetään joissain Valion Grandi-mehuissa sokerin rinnalla. Eckes-Granini ei toistaiseksi käytä pillimehuissaan tätä steviakasvista saatavaa makeutusainetta.

Verotus ohjaa kuluttajaa, kuluttaja mehutehtaita

Virvoitusjuomia on verotettu Suomessa 1940-luvulta alkaen. Viime vuosina verotusta on nostettu tuntuvasti: kun vero vielä vuonna 2010 oli 4,5 senttiä litralta, on se vuodesta 2014 saakka ollut 22 senttiä per litra niiden juomien osalta, joissa sokeria on yli 0,5 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa kaikkia edes osaksi sokerilla makeutettuja juomia. Sokerittomia juomia, kuten kivennäisvesiä ja keinomakeutettuja mehuja ja limonadeja, verotetaan 11 senttiä litraa kohti.

Valmistajien mukaan verotus ei liiemmin ohjaile heidän tuotekehitystään. Suurempi merkitys on kuluttajien mieltymyksillä – johon valtio tosin pyrkii verotuksella vaikuttamaan.

– Virvoitusjuomaveron korotus menee suoraan hintoihin. Ne, jotka ovat tarkkoja hinnoille, valitsevat halvemman, ja sitä kautta vaikutetaan kulutuskäyttäytymisen, sanoo markkinointipäällikkö Jenni Lindell Valiolta.

– Kyllä verotuksen porrastaminen on porkkanana valmistajille. Mutta kuluttajan maku ratkaisee, se mikä maistuu hyvälle, niin sitä ostetaan, Eckes-Graninin kaupallinen johtaja Torsti Hurmerinta sanoo.