1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Viileä alkukesä hyydytti siivekkäiden rengastustyöt Raasion lintuasemalla

Siilinjärven Yaran kaivosalue tunnetaan hyvänä sirrien bongauspaikkana.

Kahlaajia rantavedessä. Kuva: Ilkka Markkanen

Siilinjärven Raasion lintuasemalla ollaan jäljessä edellisvuosien rengastusmääristä. Tänä vuonna Yaran kaivosalueella sijaitsevalla tekoaltaalla on rengastettu vasta noin sata lintua, kun parhaana vuonna parikymmentä vuotta sitten kesässä rengastettiin noin 1 400 lintua.

Kahlaajien muutto on tänä vuonna viileän alkukesän takia myöhässä ja altaan vesi on normaalia korkeammalla. Siksi lieterannat ovat veden peitossa, eikä kahlaajille ole hyönteisiä syötäväksi.

Rengastustahdin hitaudesta huolimatta altaalla pysähtyy suuri lajikirjo, kertoo Kuopion luonnontieteellisen museon johtaja Pertti Renvall.

Renvall kuvailee Raasion tekoallasta merenrantamaiseksi avoimeksi lieterannaksi, jossa on sopivasti ravintoa ja turvapaikkoja. Alue toimii pesimä- ja sulkimispaikkana sekä lintujen muuton aikaisena levähdyspaikkana.

– Vanhat pesineet linnut odottavat varsinaista muuttomatkan alkua. Täällähän voi olla parhaimmillaan yli tuhat tavia, jouhisorsia pari sataa. Tämähän on yks parhaista lintujärvistä vaikka puhutaan kaivosalueesta.

– Täällä pesii muun muassa haapana, tavi, jouhisorsa ja tukkasotka. Punajalkaviklo on pesinyt alueella ja taivaanvuohi, metsäviklo, valkoviklo tässä lähialueella.

Renvallin mukaan tekoallas on kuuluisa sirripaikka. Venäjän tundralta ja Jäämeren rannalta tulevat sirrit pysähtyvät usein Raasioon. Alueelta voi bongata esimerkiksi suosirrejä, kuovisirrejä, pikkusirrejä, pulmusirrejä sekä isosirrejä.

– Niitä ei suomessa ihan missä tahansa paikassa näekään. Sisämaassa tämä on niitä harvoja paikkoja, missä sirrejä pääsee ihastelemaan.