1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kartanon traumaattinen menneisyys revitään auki kesäteatterissa

Urajärven kartanon historia herää henkiin, kun harrastajat näyttelevät tarinan eloon tapahtumien todellisilla tapahtumapaikoilla. Viimeiseen, öiseen näytökseen odotellaan yllätysvierasta, kartanossa kummittelevaa Sofiaa.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Asikkalalaisen Urajärven kartanon ikkunoista näkyy kaunis järvimaisema. Kartanon historiassa on kuitenkin synkkiä ajanjaksoja ja kuolemaa.

Ensimäistä kesää toimivan Urajärven Kartanoteatterin näytelmä Valkea kuin uni kertoo kartanoon vain 15-vuotiaana naitetun Sofia von Heidemainin tarinan.

Harrastajanäyttelijöiden voimin esitettävää teosta on harjoiteltu puoli vuotta. Vaikka aika on pitkä, pääosaa esittävä Henna Määttänen on siitä hyvillään.

– Ajan kanssa pääsi miettimään tapahtumia ja henkilöä, jota esittää. Aika toi roolin lähelle itseäni. Kesti jonkin aikaa tajuta, että henkilöhahmoni on oikeasti kävellyt tällä pihalla. On mahtava tilaisuus päästä esittämään näytelmää oikeilla tapahtumapaikoilla.

Osa Urajärven kartanoteatterin tarinasta kerrotaan lasten suulla. Kuva: Heikki Ahonen / Yle

– Kavereitani on ollut mukana eri kesäteattereissa ja olen kuullut, että heillä on ollut harjoituksia vasta kesän alusta alkaen. Treenit ovat alkaneet aamusta, keskipäivällä on päässyt kotiin ja iltapäivällä harjoitukset ovat jatkuneet. Koska meillä harjoituksia on ollut pitemmän aikaa ja harvemmin, kesällä on ehtinyt tehdä kaikenlaista muutakin, Henna Määtänen sanoo.

Aika toi roolin lähelle itseäni. Kesti jonkin aikaa tajuta, että henkilöhahmoni on oikeasti kävellyt tällä pihalla. On mahtava tilaisuus päästä esittämään näytelmää oikeilla tapahtumapaikoilla.

Henna Määttänen

Tekijänoikeudet kurittavat musiikkitarjontaa

Kuten useimmissa kesäteattereissa, myös Urajärvellä näytellään ulkona. Hollolan Messilässä musiikkiteatteriesitystä Kaikki sanoo tahdon esittävä Lahden Uusi Kesäteatteri ei halua joutua sateen armoille.

– Kesäteatterin ajatus on laajenemassa. Sade ja tuuli ei haittaa, kun ollaan sisällä. Jos on komea keli, yleisö olisi varmasti mieluummin katsomassa kesäteatteria, jossa aurinko paistaa, joten siinä mielessä tämä kesä on ollut meidän puolellamme. Mutta jos sataa, ihmiset eivät lähde ollenkaan liikkeelle, vaikka esitys olisikin sisätiloissa, sanoo Lahden uuden kesäteatteri Laukesin vastaava tuottaja Juha Pihanen.

Annamari Karhulahti haluaa kiihkeästi morsiuspuvun Laukesin näytelmässä. Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Moneen kesäteatteriesitykseen kuuluu musiikki. Tänä kesänä esityksissä on kuitenkin kuultu entistä vähemmän tuttuja kappaleita. Laukesin Pihanen sanoo, että musiikin esitysoikeuksien hankinta on hankaloitunut.

– Tekijänoikeussäännökset muuttuivat viime vuonna ja nyt on paljon vaikeampaa saada oikeuksia olemassa olevaan musiikkiin. Me olemme Päijät-Hämeessä ainoa kesäteatteri, jolla on esityksissään vanhoja, tuttuja kappaleita. Oikeuksien hakemisessa on hirveä homma. Me teemme tutuilla biiseillä, mutta uudella tarinalla jukebox-musikaalia. Musiikista maksamme provikkaa sen mukaan, mitä itse tienaamme.

Yönäytökseen odotellaan kummituksia

Lahdessa ja ympäristökunnissa on kesäteatterin ystäville valinnanvaraa. Tarjolla on historian ja musiikkiteatterin lisäksi muun muassa komediaa, rakkautta ja jopa vitsailua politiikasta. Pihanen arvelee, että tarjonta ei voi enää kasvaa.

Mielestäni saturaatiopiste alkaa olla saavutettu. Tälle alueelle ei mahdu enempää tarjontaa.

Juha Pihanen

– Mielestäni saturaatiopiste alkaa olla saavutettu. Tälle alueelle ei mahdu enempää tarjontaa. Niiden kesken, jotka tekevät samantyyppistä teatteria, tulee aika kova kilpailu. Jos samaan aikaan on kymmenenkin esitystä, on lomalaisilla miettimistä, mitä lähtee katsomaan.

Carlin hukkuminen 9-vuotiaana syöksi Sofia-rouvan syvään ahdistukseen. Carl von Heidemanin roolissa Christian Ruotanen. Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Kerrotaan, että Urajärven kartanossa kummittelee. Kummitus on kartanon entinen emäntä, Valkea Rouva.

Kartanon nuori emäntä Sofia kärsi jo aiemmin mielenterveysongelmista. Kun hänen lapsensa hukkui, Sofian mieli särkyi ja johti lopulta tapaturmaiseen kuolemaan.

Kartanoteatterin viimeinen esitys on yönäytös hämärtyvässä kesäyössä. Saa nähdä, näyttäytyykö myös Valkea Rouva yleisölle.