Rasisminvastainen yhdistys: Ongelmia enemmän kaduilla kuin ravintoloiden ovilla

Rasmisminvastainen yhdistys Rasmus ei usko, että ravintoloissa olisi yleisiä ongelmia ulkomaalaisten sisäänpääsyssä. Helsingin Amarillon portsarin väitettiin puhuneen maahanmuuttajakiintiöstä ravintolan ovella viime perjantaina.

Kotimaa
Juomia baaritiskillä.
Yle

Helsingin Amarillon portsarin väitettiin puhuneen maahanmuuttajakiintiöstä ravintolan ovella viime perjantaina. Ravintolan omistava HOK-Elanto on selvittänyt vakavina pitämiään väitteitä, ja kiistää kiintiöt.

Tapaus herätti vilkasta keskustelua myös rasisminvastainen yhdistyksen Rasmuksen Facebook-sivuilla. Yhdistys pitää tapausta kuitenkin yksittäisenä.

– Tämä todennäköisesti on yksittäistapaus ja toivottavasti sellaiseksi jää. Korvia pitää höröllään, että jos näitä tulee, niin meille voi kertoa, että saadaan laajempaa kuvaa. Tietenkin pitää toivoa, että jatkossa yhdessäkään ravintolassa ei tehdä näin, RASMUS ry:n hallituksen jäsen Ossi Mäntylahti sanoo.

Yksittäisten ihmisten huutelu yleisempää

Yhdistyksessä nähdään, että ongelmat ulkomaalaistaustaisten ja kantasuomalaisten välillä ilmenevät ennemminkin katukuvassa kuin ravintoloiden ovella.

– Yleensä ne ovat tapauksia, joissa joku ihminen kadulla tai julkisessa tilassa huutelee ja käyttäytyy törpösti. On kohtuullisen harvinaista, että esiintyy tällaista instituutionaalista rasismia. En muista vastaavaan hetkeen aikaan törmänneeni. Täytyy kuitenkin korostaa, että tässä ollaan vain kuulopuheiden varassa, Mäntylahti toteaa.

HOK-Elanto on kiistänyt kiintiöiden olemassaolon ja selvittänyt asiaa Amarillon ovipalvelusta vastaavan Narikka.comin kanssa. Mäntylahdti kiittelee HOK-Elannon reagointia tilanteeseen.

– Todella hyvä, että HOK-Elanto otti kantaa, ettei syrjivä politiikka missään nimessä ole hyväksyttävää. Täytyy toivoa, kun tämä asia saa julkisuutta, niin ei ole sellaista kehitystä, että mentäisiin ainakaan huonompaan suuntaan.