Näkökulma: Eliitti on eliittiä, oli töitä tai ei

Minä olisin työttömänä rikkaampi kuin siivooja, joka tekee töitä joka päivä. Palkkaluokat ovat karanneet kauas toisistaan, kirjoittaa Eero Mäntymaa.

Näkökulmat
Eero Mäntymaa, toimittaja, Yle Uutiset.
Eero Mäntymaa, toimittaja, Yle Uutiset.Yle

Reilun kuukauden kuluttua pätkätyösopimuspinoni kasvaa taas hieman, jos onni suo.Jos ei, saan hienon mahdollisuuden tutustua ajankohtaiisiinuutisaiheisiinempiirisen ja määrittelemättömän pitkän kenttäkokeen kautta.

Työpätkien saumakohdan lähestyessä alkaa miettiä asioita etukäteen. Tiedän esimerkiksi melko tarkasti, kuinka kauan kestäisi ennen kuin saisin ansiosidonnaista ja kuinka paljon sitä saisin.

Noin 82 euroa päivässä. Palkkani on hieman suomalaisen keskiarvon alapuolella, mutta työttömyysturvani olisi paljon suurempi kuin mitä se on keskimäärin (siirryt toiseen palveluun).

Onkin olemassa työttömiä ja työttömiä. On työttömiä jotka miettivät kaatuuko kotitalous jos lapselle annetaan mahdollisuus harrastuksiinsa. Sitten on työttömiä, joita huolettaa enemmän se, ettäpurjehduskausi menisi ohi, jos joutuu ottamaan vastaan jonkun 5000 euron kuukausipalkalla varustetun rupuhomman.

Palkkani on hieman suomalaisen keskiarvon alapuolella.

Sitä en tuomitse. Itsekin mieluummin purjehtisin, jos olisi varaa tehdä sellainen valinta. Mutta tässä nähdään, että työttömien riveissä on eliitti, keskiluokka ja matalapalkkaiset, niin kuin työelämässäkin. Se kannattaa muistaa, kun uutisissa esitellään kammottavan tasaisesti kasvavaa työttömien massaa.

Jotkut – jopa tohtoritason (siirryt toiseen palveluun) asiantuntemuksen hankkineet kansalaiset – ovat sitä mieltä, että nimenomaan varakkaan ei kannata joutua työttömäksi, koska suhteellisesti hänen ansionsa putoavat enemmän kuin työmarkkinatuen varaan putoavan siivoojan. Eihän sellainen vähään jo valmiiksi tottunut edes osaa kuvitella sitä kärsimystä, kun on jätettävä väliin vuotuinen laskettelureissu Ranskaan. Tai kun on valittava mauton kotimainen keskikalja hienon artesaanioluen sijaan.

Vitsit sikseen. Oikeasti palkkaluokasta ei pudota edes yt-ruletin osuessa rosvosektoriin. Kaikki kärsivät kyllä. Mutta kun kaikki ovat samoilla tikkailla ja ottavat yhdessä askeleen alaspäin, tulvavedestä kärsitään eniten alimmalla puolalla.

Minun työttömyyteni ei olisi matalapalkkaisen työttömyyttä. Siitä huolimatta lähes puolet ansiosidonnaisestani kustannettaisiin yhteisistä verovaroista. Siinä on tietenkin järkisyitä taustalla. Jos hyvätuloisen perheen vanhemmat yhtäkkiä pudotettaisiin sosiaaliturvan tasolle, saataisiin yhteiskuntaan varmasti lisää sosiaalisia ongelmia, kuten asuntojaan pakon edessä myyviä rikkinäisiä perheitä.

Oikeasti palkkaluokasta ei pudota edes silloin, kun osuu YT-ruletin rosvosektoriin.

Mutta jokin siinä pännii, että minä joka en tee mitään teoriassa jopa 500 päivän ajan, saisin enemmän rahaa kuin sellainen joka siivoaa muiden sotkuja työkseen joka päivä.

Jonkun mielestä se kertoo siitä, että ansiosidonnaisessa on nipistämisen varaa. Mielestäni se kertoo enemmän siitä, kuinka matalalla tasolla alin palkkaluokka on. Se kertoo siitä kuinka vähän näitä ammatteja lopulta arvostamme.