1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kieku ja Kaiku vai Vivaldi ja Burlesque Baby – Suomen kuuluisimmat haikarat saavat pian nimensä

Suomen ensimmäisten kattohaikaranpoikasten nimikilpailussa annettiin yli 1 100 ehdotusta Birdlifen ja Yle Turun järjestämässä kilpailussa. Inspiraatiota haettiin saduista, sarjakuvista, politiikasta ja maailmankartalta.

Koski TL:n kunnassa pesivä kattohaikarapari. Kuva: Mikko Tamminen

Liekö yllätys, mutta eniten haikaranpoikasille tarjottu nimi oli Onni. Se on yksi 2010-luvun suosituimmista miesten nimistä.

Kaikkiaan 34 ihmistä piti Onnia sopivana nimenä vauvoja tuovalle onnenlinnulle. Suosituimmuusjärjestyksessä seuraavat olivat Kaiku, Haiku, Toivo, Koski ja Kara.

Haaveenani on, että joskus tänne kotikyläänkin pesisi kattohaikara onnea tuomaan.

Moni ehdotti haikaranpoikasten nimiksi numeroita. Myös poliitikkojen nimet olivat suosittu ehdotus. Haikaroille tarjottiin nimiksi varsinkin Alexia, Alexanderia, Timoa ja Juhaa, mutta ehdottipa muutama Sauliakin.

Myös erilaisia muunnelmia kattohaikaran latinankielisestä nimestä, Ciconia ciconiasta, ehdotettiin. Hai, Ka ja Ra sekä muut haikara-sanan muunnokset olivat myös suosittuja ehdotuksia.

– Haija, Kara ja Mia. Matin ja Tepon hengessä. Ei sunkkaa niiden sukupuolesta kukkaa mitään tierä mut kyl maar siellä yksi tyttökin on.

Kuuluisuus vai satuhahmo?

Eräs hauskimmista ehdotuksista viittasi kattohaikaralle tarinoissa varattuun tärkeään tehtävään: Yhdelle poikueen haikaralle tarjottiin nimittäin nimeksi Nyytintuojaa. Myös Vaavia ehdotettiin.

Moni nimiehdotus kumpusi kirjallisuudesta, elokuvista ja sarjakuvista. Tällaisia ehdotuksia olivat esimerkiksi Nietos ja Pikatsu, Batman, Spiderman ja Superman, Tupu, Hupu ja Lupu sekä Leenu, Liinu ja Tiinu. Myös Katto-Kassinen ja Muumeista tutut Tiuhti ja Viuhti olivat suosittuja ehdotuksia.

Myös Seitsemästä veljeksestä ammennettiin ehdotuksia. Näin ehdotustaan kommentoi eräs ehdottaja.

– Aapo, seitsemän veljeksen puhemies. Tuomas ,luonteeltaan vakaa. Simeoni, ruokahuollosta vastaava.

Kuvitteellisten hahmojen lisäksi myös todelliset merkkihenkilöt inspiroivat ehdottajia: esimerkiksi Napoleon, Vivaldi  ja Sibelius. Eräs ehdotti Ansaa, Taunoa ja Reginaa.

– Koska ovat olleet "filmitähtiä" syntymästään asti, kuuluivat perustelut.

Tuisku vai Koskenpoika?

Moni ehdotti lintujen nimiksi myös jotain tunnettua paikkaa. Suosituin ehdotus oli Koski, mutta myös Lieto, Suomi, Viro, Eesti, Tallinna, Liettua, Latvia, Eilat ja Nairobi löytyivät ehdotusten joukosta.

Kattohaikaroiden synnyinkunta Koski innosti ihmisiä myös leikittelemään. Nimiksi ehdotettiin muun muassa Kosketarta, Koski-Karaa, Koskenpoikaa ja Koski-Kassista. Myös kuuluisat koskelaiset innoittivat kisaan osallistuneita.

– Nimiehdotukseni liittyy tunnettuihin ja ansioituneisiin koskelaisiin. Aimo on pitkäaikainen kunnanjohtaja, Elvi kunnansihteeri ja Olavi on vastikään edesmennyt taiteilija Olavi Hurmerinta.

– Tunnetuimpien koskelaisten mukaan nimiä ehdottelen eli kolmikko Kaarlo Tuominen, Yrjö Liipola ja Olavi Hurmerinta.

Moni ehdottaja noudatti kisajärjestäjien toivetta sukupuolettomista nimistä, sillä haikaroiden sukupuoli selviää mahdollisesti vasta rengastuksen yhteydessä.

Sekä naaraalle että koiraalle sopivia nimiehdotuksia olivat muun muassa Enne, Elo, Fiko, Haave,  Duetto, Yllätys, Tiili, Pyörre, Louna, Ihme, Hymy, Sumu, Kuohu, Tuisku ja Tuima.

Useat lähettivät nimiehdotuksen lisäksi terveisiä.

– Haaveenani on, että joskus tänne kotikyläänkin pesisi kattohaikara onnea tuomaan.

– Hienoa, että vauvoja kuoriutui ja sääli, että kolmatta nimeä ei tarvita.

– Onnea poikasille ja koko pesälle!

– Toivon mukaan ensi vuonna neljä poikasta lisää. Niille olisi nimetkin valmiina.

Tuomaristo valitsee nimet yleisön ehdotuksista keksiviikkona 22. heinäkuuta. Nimiä valitaan kaksi, sillä yksi poikasista menehtyi kesäkuussa. Nimet julkistetaan haikaroiden rengastuksen yhteydessä.