Uusi maatalousyrittäjä huolissaan ensimmäisistä kuukausista – "Lyhennyksistä turha haaveilla ja viljasato ei ehdi kypsyä"

Entinen äänentoistoalan yrittäjä teki sukupolvenvaihdoksen ja ryhtyi rohkeasti maatilan isännäksi. Kun myyntiä ryhdyttiin suunnittelemaan, tiedossa ei ollut, että maidon hinta romahtaa heti alkuunsa pakotteiden takia.

Kotimaa
Heikki Kivelä
Heikki KiveläAntti Kettumäki / Yle

Perhon Oksakoskella perheineen asuva Heikki Kivelä halusi jatkaa sukutilaa ja ryhtyi yrittäjäksi. Maatilalla on 30 lehmää ja viljelyksessä on muun muassa viljaa ja säilörehua.

– On tämä ollut jo pitkään selvä asia, että haluan jatkaa kotitilaa. Vuodenvaihteessa tehtiin sukupolvenvaihdos ja tammikuun jälkeen maidon hinta laski Venäjän talouspakotteiden takia. Kun päätös tehtiin, niin tiedossa ei ollut hinnan laskua. Ei tämmöinen tila ilmainen ole ja se pitää maksaa. Perhe pitäisi elättää ja itsekin saada jotain. Nyt tilanne on huonolla mallilla, pohtii Heikki Kivelä.

Tämän kesän satokin on jäämässä normaalista sateiden viileyden vuoksi. Viljasato ei ehdi kypsyä.

Typeräkin sen tietää, etteivät viljat ehdi enää kasvaa puintikypsäksi.

Heikki Kivelä

– Kylvöt sain päätökseen kesäkuun viimeisenä. Typeräkin sen tietää, etteivät viljat ehdi enää kasvaa puintikypsiksi. Nurmenviljely onnistuu ihan hyvin, mutta pellot ovat märkiä. Helteet voivat vielä auttaa sadon määrään, mutta normaaliin ei enää päästä. Paikoin sato on parempi, mutta paikoin se on käytännössä hukkunut.

Pakko tehdä sivutyötä

Entinen äänentoistoalan yrittäjä on myös muusikko, ja hän käy keikoilla kahden bändin mukana pari kertaa kuukaudessa.

– Musiikkihommissa joutuu aina olemaan poissa kotoa. Musiikkihommia tulen tekemään varmasti loppuun asti, se on sellainen sairaus, ettei siitä pääse irti, nauraa Heikki Kivelä.

Maatilatöiden lisäksi on tehtävä muutakin työtä.

– Tällä hetkellä on pakko tehdä koneurakointihommia. Olisi kaikista parasta, että saisi jättää urakoinnit pois, saisi hoitaa vain tilan ja käydä keikoilla.

– Maidon hinnan on pakko nousta. Jos ei se nouse, niin tämä loppuu. Tämänkokoinen tila on rajatapaus: tässä ei ihan yksi ihminen pärjää, mutta kahdelle ei ole täyttä työtä. Pitäisi laajentaa, mutta sitä ei saa maksettua. Isoimmilla ja juuri investoineilla tiloilla tilanne on vielä pahempi. Tällä maidon hinnalla ei makseta kuin korkoja, lyhennyksistä on turha haaveilla.