Thaipoimijat asuvat rekan perävaunuissa – marjan perässä voidaan mennä minne vain

Rekan perävaunussa sopii yöpymään 25 poimijaa. Hankasalmelainen marjayrittäjä on ratkaissut 150 marjanpoimijan majoittamisen liikuteltavilla "konttikodeilla".

Kotimaa
Yhteen perävaunuun mahtuu yöpymään 25 henkeä.
Yhteen perävaunuun mahtuu yöpymään 25 henkeä. Jani Ilola / Yle

Suomeen saapuneet thaimaalaiset marjanpoimijat odottelevat jo sadon kypsymistä. Poimimaan he pääsevät pian, sillä rekan perävaunuun rakennettujen majapaikkojen ansiosta leiri voidaan siirtää sinne, missä marjoja on.

Kaikkein tärkeintä poimijoille on se, mitä tältä Suomen reissulta on kotiin viemisinä.

Matti Hankonen, marjayrittäjä

Poimijat ovat Suomessa kolmen kuukauden ajan. Majapaikkaa siirretään, jos matkaa marjapaikalle kertyy yli 150 kilometriä.

– Meillä on koko Suomi käytettävissä. Mistä vain löytyy puoli hehtaaria aluetta, voimme ajaa sinne parkkiin ja aloittaa työt, kertoo hankasalmelainen marjayrittäjä Matti Hankonen.

Yhteen 13,5 metriä pitkään rekan perävaunuun sopii 25 yöpyjää. Vaunuissa on vessa sekä suihku ja noin 2 000 litran vesisäiliö, joten vaunu on parikin päivää ilman huoltotarvetta.

Ruoka valmistuu kaasulla omassa vaunussaan ja sähköä saadaan tarvittaessa armeijan vanhalla sähkövoimakoneella. Vaikka kaikki on mietitty, luksuksesta ei voida puhua.

Tikkaat johtavat yläsänkyyn.
Pauliina Tolvanen / Yle

– Kaikkein tärkeintä poimijoille on se, mitä tältä Suomen reissulta on kotiinviemisinä. Ihmisten perustarpeet täytyy ensin tyydyttää, sitten tulevat nämänice to have-jutut, jotka ovat plussaa ja eri ihmiset arvostavat niitä eri tavalla, Hankonen kertoo.

Töitä ympäri vuoden

Thongkiao Saenglalle kesä Suomessa marjanpoimintatöissä on jo kuudes. Työt Thaimaassa tomaattiviljelmillä on saatu jo päätökseen, joten rahaa oli lähdettävä ansaitsemaan lisää Suomeen.

Suomesta ansaittavat rahat sijoitetaan tomaattitilaan sekä lasten opintoihin. Saengla kertoo, että vaunuissa asuminen ei juuri eroa muusta majoituksesta, mitä Suomessa poimiessa on kokenut.

– Kun on kylmä sää, vaunussa on lämmintä, Saengla toteaa.

_Hankasalmella marjanpoimijoiden leiriin kävi tutustumassa toimittaja Pauliina Tolvanen. _