1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulurauhan tueksi suorasukainen biisi kiusaamisesta – "Jos näkee kiusaamista, pitää sanoa Stop!"

Koulukiusaamista vastaan käydään uudella nuorten ideoimalla kappaleella ja musiikkivideolla, jossa ääneen pääsee myös kiusaaja. Laulaja Hanna Pakarisen mielestä tekstin pitääkin olla suora, kun aihe on vakava.

Kotimaan uutiset
Stop -nimiseen kappaleeseen kuvattiin musiikkivideota Kouvolassa tiistaina
Stop -nimiseen kappaleeseen kuvattiin musiikkivideota Kouvolassa tiistaina.Pyry Sarkiola / Yle

Kouluvuoden aloitukseen liittyvä Koulurauhan julistus tapahtuu tänä vuonna Kouvolassa elokuun 19. päivä. Jo 24 kertaa julistettu Koulurauha on Mannerheimin lastensuojeluliiton, poliisin, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, joka edistää kouluyhteisön hyvinvointia ja turvallisuutta. Tavoitteena on, ettei ketään kiusattaisi eikä kukaan ei jäisi kouluyhteisössään yksin.

Koulurauhan tämän vuoden teema on Yhdessä vahvaksi. Julistuksen tueksi on valmistunut Stop -niminen kappale, jonka musiikkivideon kuvaukset saatiin tiistaina valmiiksi. Mukana kappaletta ideoimassa on ollut kouvolalainen Jani Karhu, joka opiskelee ammattiopistossa lähihoitajaksi.

– Tuntuu uskomattomalta, että biisi on nyt valmis. Tuli tippa linssiin, kun kävelin studiolta, kertoo Karhu.

Kiusatun lisäksi Stop-kappaleessa päästetään ääneen myös kiusaaja.

– Kiusaaja puhuu itsestään ja pohtii kiusaamisen syitä. Se ei ole mikään tietoinen päätös kiusata jotakuta vain huvin vuoksi, pohtii Karhu.

"Jos näkee kiusaamista, pitää huutaa Stop!"

Stop -kappaleen esittää Hanna Pakarinen yhdessä Lc Nickin kanssa. Mukana kappaleella ovat myös sisarukset Oliver ja Olivia Carpelan, joita kuullaan rap-osuuksissa. Kaksikko päätyi mukaan äitinsä kautta, joka on toiminnanjohtaja Mannnerheimin lastensuojeluliitossa.

– Äiti pyysi mukaan ja tykkään laulaa tosi paljon. Kotonakin laulan koko ajan, sanoo Olivia Carpelan.

Kiusaaminen on kouluissa jatkuva ongelma ja kampanjoinnista huolimatta Carpelanin sisarusten lääkkeet kiusaamisen kitkemiseen ovat yksinkertaisia.

– Kaikki pitää ottaa mukaan leikkeihin ja yrittää olla kaikkien kaveri, sanoo Oliver.

– Ja jos näkee kiusaamista, pitää siihen sanoa Stop!, toteaa puolestaan Olivia.

Hanna Pakarinen: Suora teksti, mutta pitää ollakin

Laulaja Hanna Pakarisen mukaan Stop -kappaleen tekeminen tuntui rennolta, vaikka kokonaisuus syntyi useassa eri osassa. Sävellys on Pakarisen ja Pertti Jalosen yhteistyötä, sanat ovat Saara Törmän käsialaa. Biisin tekstiä artisti kuvailee hyvin suoraksi.

– Teksti on suora, mutta niin sen pitää ollakin. Aihe koskettaa kuitenkin niin monia ihmisiä.

Pakarinen itse korostaa puhumisen tärkeyttä kiusaamiseen puuttumisessa.

– Kiusaamiseen puuttuminen voi tuntua superpelottavalta, mutta se pitää vain tehdä. Silloin kiusaaja vetäytyy. Tuntuu, että ongelma vain pahenee ja nykyään kiusataan myös netissä, sanoo Pakarinen.

Lue seuraavaksi