1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Pienelle seuralle valtaisa ponnistus – junioripurjehduksen Pohjoismaiden mestaruuksista kisataan nyt Kirkkonummella

Kantvikin lahdelle on saapunut yli 250 junioripurjehtijaa kuudesta eri maasta. Torstaina starttaavien PM-kilpailujen järjestäminen on vaatinut tuhansia tunteja vapaaehtoistyötä.

Suomen Zoom8-veneluokan edustusjoukkue ottaa tuntumaa kisavesiin Kantvikissa. Kuva: Yle

Kirkkonummen Kantvikin lahdella harjoittelee tavallisesti kourallinen nuoria purjehtijoita.

Tällä viikolla kaikki on toisin, sillä toisistaan ottavat mittaa Pohjoismaiden sekä Baltian parhaat juniorit. Purjehtijoita on tukijoukkoineen saapunut Kirkkonummelle toista tuhatta.

Optimistipurjehtijat Aapo Saranpää ja Elli Huttunen ovat olleet mukana puunraivaustalkoissa, kun uutta rantaa ja rakennettu PM-kilpailuja varten. Kisapäivinä he ohjaavat liikennettä. Kuva: Yle

Eniten mukana on optimistijollia, joita on ilmoittautunut mukaan 166. Lisäksi edustettuina ovat E-jollat, Zoom8- ja 29er-luokat.

– Aika paljon jännittää, sanoo 14-vuotias Sara Ståhlberg, joka purjehtii hiukan optimistijollaa suurempaa Zoom8-venettä.

– Aiemmat kisat ovat menneet aika hyvin, joten toivottavasti pärjään, pohtii kauden rankingissä tällä hetkellä kolmantena oleva nuori nainen.

Ennen veneet seisoivat kuusten alla

Suomi järjestää purjehduksen PM-kilpailut joka viides vuosi. Viimeksi Pohjoismaiden mestaruuksista väännettiin Helsingissä vuonna 2010. Kirkkonummelaiselle pursiseuralle kisojen järjestäminen onkin ollut mittava ponnistus.

On jotenkin tosi siistiä, että nyt Kantvikin purjehtijoille tulee tämmönen iso juttu. Nämähän ovat Kirkkonummen suurimmat purjehduskilpailut ikinä!

Aapo Saranpää

Vielä viime kesänä seuran ranta oli niin pieni ja metsäinen, että jollien päältä pyyhittiin kävyt, kun lähdettiin purjehtimaan. Nyt viereinen tontti on raivattu talkoovoimin, ja sinne on rakennettu iso veneenlaskuramppi. Vanha mökki on kunnostettu pukuhuoneeksi.

– Meillä on ollut kymmeniä vapaaehtoisia satoja päiviä rakentamassa uutta rantaa, kiittelee seuran puuhamies Sauli Naski.

Hän kertoo, että Kantvikin purjehtijat halusi ryhtyä hankkeeseen, jotta seuran toimintaa saataisiin kerralla vietyä isosti eteenpäin.

Vanhan Jollarannan viereen kunnostettu tontti ei yksin riittänyt 250 veneelle, ja niinpä osa osallistujista päätettiin viedä Kantvikin lahden pohjukassa sijaitsevaan Hupisaaren venesatamaan.

Alkuviikon ajan Hupisaaressa onkin käynyt melkoinen kuhina, kun kaikki veneet on mitattu ja tarkistettu kilpailun vaatimukset täyttäviksi.

"Tosi siistiä, että Kantvikin purjehtijoille tuli tällainen iso juttu"

Purjehdus on taktiikkalaji. Kuva: Yle

Mukana talkooväessä ovat olleet myös Kantvikin purjehtijoissa optimistijollaa käskyttävät aktiivijäsenet Elli Huttunen ja Aapo Saranpää.

– On jotenkin tosi siistiä, että nyt Kantvikin purjehtijoille tulee tämmönen iso juttu. Nämähän ovat Kirkkonummen suurimmat purjehduskilpailut ikinä, Saranpää intoilee.

– Ja me olemme päässeet mukaan tekemään näitä, myötäilee Huttunen.

Harjoituskilpailut purjehditaan keskiviikkona ja varsinaiset kilpailut torstaista sunnuntaihin. Purjehduksia on päivittäin noin kello 10-16, tuulesta riippuen. Lauantaina optimistijollat ja zoomit kilpailevat maittain joukkuepurjehduksessa.