Onko tässä uusi Päivi Räsänen? Sari Tanus haluaa Räsäseksi Räsäsen paikalle

Kansalaisaloite uuden avioliittolain purkamiseksi saa Tanukselta varauksettoman kannatuksen. Kristillisdemokraattien tuore kansanedustaja uskoo omiin mahdollisuuksiinsa tulevassa puheenjohtajakisassa.

Kotimaa
Kansanedustaja Sari Tanus (kd) eduskunnassa Helsingissä 27. huhtikuuta 2015.
Sari Tanus (kd)Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tamperelainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Sari Tanus haluaa Päivi Räsäseksi Päivi Räsäsen paikalle. Tanus on ilmoittautunut mukaan kristillisdemokraattien puheenjohtajakisaan, joka käydään elokuun lopulla.

Tanuksessa ja Räsäsessä on paljon yhteistä. Molemmat ovat lääkäreitä. Tanus sanoo olevansa yhtä kova tekemään töitä kuin Räsänenkin.

– Kristillisten arvojen perusta on samanlainen. Olemme molemmat tottuneet katsomaan asioita hyvin laajoilta kantimilta. Tutkimme taustoja ja perehdymme asioihin, Tanus sanoo.

Tanus on tutustunut Räsäseen paremmin vasta keväällä alkaneen kansanedustajan pestin myötä. Hänen vaikutelmansa Räsäsestä on ollut "valloittava ja viehättävä". Räsäsen julkisuuskuva ei hänen mielestään vastaa todellisuutta.

Julkisuus yhdistää Räsästä ja Tanusta. Molemmat ovat tottuneita ryöpytykseen.

Ennen kansanedustajaksi ryhtymistään Tanus teki kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin terveydenhuollon ammattilaisille mahdollisuutta kieltäytyä osallistumasta aborttiin.

– Sain aloitteen takia tavattoman paljon räikeää nimittelyä ja panettelua. Olen liikkunut samoissa saappaissa kuin Päivi Räsänen, Tanus sanoo.

"Perinteinen avioliitto on paras"

Tanus on tyytyväinen siitä, että sukupuolineutraali avioliittolaki on saanut uuden vasta-aloitteen. Aloitteen tekijät vaativat, että edellinen lakialoite kumotaan ja avioliitto säilytetään miehen ja naisen välisenä instituutiona.

Tyyli, jolla Tanus kommentoi avioliiton säilyttämistä miehen ja naisen välisenä, tuo mieleen Päivi Räsäsen kannanotot.

– Lasten kehityksen, oikeuksien ja yhteiskunnan jatkuvuuden kannalta perinteinen avioliitto on paras, Tanus sanoo.

– Sananvapaus on koetuksella. Nyt tuntuu siltä, että vähemmistöt saavat määritellä, miten avioliitosta pitäisi puhua.

– Myös vähemmistöjen kannalta olisi parempi, jos he voisivat ajaa etujaan avioliiton ulkopuolella.

– Naisen ja miehen välinen avioliitto on ainoa avioliitto, jossa jälkeläisiä voidaan saada luonnollisesti.

Tanus uskoo, että uuden avioliittolain kumoavalla vasta-aloitteella on mahdollisuuksia mennä läpi.

– Kansanedustajat luulivat päättävänsä ihmisoikeuskysymyksestä, jota se ei ollut. Media vääristeli aloitteen sisältöä. Todellisuudessa aloitteen vaikutusta lapsiin ei ole tutkittu, vaikka eduskunta on sitoutunut tutkimaan tällaisissa asioissa lapsivaikutuksen, Tanus sanoo.

Tanuksen mielestä on aivan normaalia, että uusi eduskunta korjaa edellisen eduskunnan säätämää lakia.

Puoluetta vähän vasemmalle

Tanus on ammatiltaan erikoislääkäri ja gynekologi. Hän on lähtöisin Kuopiosta ja kolmen pojan äiti.

Tanus kertoo, että hänen ja Räsäsen poliittisissa painotuksissa on joitakin eroja.

Tanus haluaisi kallistaa nykyistä kristillisdemokraattien puoluetta hieman vasemmalle nykyisestä sijainnistaan, joka Tanuksen mielestä on liian oikealla.

– Kristillisdemokratia pitäisi saada laajaksi kansanliikkeeksi, joka välittää aidosti vähempiosaisista. Haluaisin nostaa enemmän eläkeläisiä ja ikäihmisiä, jotka eivät ole vuosikymmenien aikana laskeneet työtuntejaan.

Entinen europarlamentaarikko ja nykyinen kansanedustaja Sari Essayah on suurin suosikki kristillisten uudeksi puheenjohtajaksi.

Tanus uskoo kuitenkin omiin mahdollisuuksiinsa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on hänestä hyvä esimerkki siitä, että politiikan ulkopuolelta voi nousta vaikutusvaltaiseen asemaan nopeasti.