Ei vain hienostelua – ote lasista vaikuttaa maistelukokemukseen

Viinilasin jalka ja olutpullon kaula eivät ole vain ulkonäköseikkoja. Tavoitteena on säilyttää juoma oikeanlämpöisenä mahdollisimman kauan. Lasin valinta vaikuttaa siihen, kuinka viinin vivahteet tulevat esiin.

viihde

Hyvä juoma ei muutu huonoksi virheellisellä lasivalinnalla, mutta kyllä sillä vaikutusta makuelämykseen on, vakuuttaa viiniasiantuntija Essi Avellan.

– Ei hyvästäkään viinistä saa kaikkea irti vääränlaisesta lasista, hän toteaa.

Viinilasi, jossa punaviiniä.
Caroline Blumberg / EPA

Master of Wine -tutkinnon suorittaneen Avellanin mukaan oikeanlaisen lasin valintaa voikin ajatella niin, että kun viiniin on käytetty rahaa, niin siitä otetaan kaikki irti lasilla, joka tuo viinin vivahteet esiin.

Hyvä viinilasi on hänen mukaansa riittävän iso, yläosastaan sisäänpäin kapeneva ja ohutta lasia. Lasin yläosan muoto vaikuttaa siihen, kuinka aromit kerääntyvät lasin reunalle.

– Lasi vaikuttaa hämmästyttävän paljon. Ei ikinä uskoisi kuinka paljon, ennen kuin itse kokeilee, Avellan sanoo.

Neljänlaisia laseja kaappiin

Valkoviini ja punaviini kaipaavat erilaista lasia. Essi Avellan lisäisi kodin lasikaappiin lisäksi vielä hiukan isommat lasit pinot noir -rypäleestä valmistetuille punaviineille ja chardonnay-rypäleestä tehdyille valkoviineille.

– Ei tarvitse joka rypäleelle olla omaa lasia, mutta esimerkiksi pinot noir vaatii isomman lasin, ja valkoviineistä vastaavasti chardonnay. Neljä erityyppistä lasia on jo hyvä, eli perusvalkoviinilasi ja -punaviinilasi ja sitten omat lasit pinot noirille ja chardonnaylle, Avellan sanoo.

Avellan muistuttaa, että myös kuohuviinille pitäisi antaa tilaa hengittää lasissaan. Kuohuvaa ei tulisikaan kaataa täyttä lasillista, vaan jättää sille tilaa samaan tapaan kuin puna- ja valkoviineillekin.

Jalasta pitäminen hidastaa lämpenemistä

Myös sillä, kuinka lasia pitelee, on merkitystä.

– Jos pitää kiinni lasin maljaosasta, viini lämpenee nopeammin, ja lasi on myös tosi nopeasti täynnä sormenjälkiä, Avellan huomauttaa.

Sama pätee oluisiin. Viilennetty olut ei lämpene pullossa yhtä nopeasti, jos siitä pidetään kiinni pitkähköstä pullon kaulasta, eikä pullon paksummasta kohdasta.

Toisaalta oluen juominen pullosta hukkaa juoman tuoksun.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että olut pitäisi juoda lasista, koska tuoksu on osa kokonaisuutta, Suomen olutseuran puheenjohtaja Simo Hämäläinen sanoo.

Lasin muoto vaikuttaa makukokemukseen myös olutta juodessa.

– Kyllä sillä yllättävän paljon on merkitystä, osittain juuri tuoksun takia, Hämäläinen kertoo.

Hänen mukaansa on myös tiettyjä "perussääntöjä", joiden mukaan olutlasin muoto tyypillisesti valitaan – esimerkiksi korkeita ja kapeita laseja vehnäoluille – mutta valmistajat myös joustavat näistä perinteistä oman makunsa mukaan.