Venäjän media: Vihamielinen Suomi vahvistaa joukkojaan Venäjän rajalla

Väitteet, että Suomi olisi vahvistamassa Venäjän vastaisen rajan puolustusta on tulkittu Venäjän johdossa jälleen yhdeksi todisteeksi Suomen militarisoitumisesta ja vihamielisyydestä. Venäjän liittoneuvoston edustajan mukaan se on sama kuin puolustautuisi marsilaisia vastaan.

Ulkomaat
Varusmies metsässä.
Jääkäriryhmä Wihuri 15 -sotaharjoituksessa Nurmeksessa 9. kesäkuuta.Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Suomen puolustussuunnitelmia on Venäjällä arvioitu amerikkalaisen Defense News -julkaisun perusteella. Julkaisu väittää Suomen puolustusministerin Jussi Niinistön (ps.) sanoneen, että Suomi sijoittaa Venäjän rajan lähelle nopean toiminnan joukkoja.

Lausunto on herättänyt Venäjän mediassa ja poliittisessa johdossa laajaa mielenkiintoa.

Kommersant-lehden mukaan Suomen puolustusvoimat on täsmentänyt, että kyse on olemassa olevien joukkojen uudelleenjärjestelyistä eikä mistään aivan uusista joukoista. Lehden saamien tietojen mukaan kyse on reservin valmiustilan nostamisesta.

Kommersant viittaa siihen, että vastaavia hankkeita on meneillään monissa muissakin maissa. NATOn jäsenmaat sopivat nopean toiminnan joukkojen määrän nostamisesta 30 000:een viime helmikuussa.

Suomen Venäjä-pelko on taas herännyt

Tunnettu venäläinen politiikan tutkija Fjodor Lukjanov sanoo, että Ukrainan tapahtumat ovat aktivoineet Suomen vanhat pelot. Venäjän pelko on Suomelle vallitseva maailmankäsitys, sanoo Lukjanov.

– Sen taustalla ovat kansalaissota ja talvisota.

Lukjanovin mukaan Suomen sotilasjohto ei usko vakavasti Venäjän hyökkäykseen, mutta pitää parhaana valmistautua ajoissa.

Syitä on hänen mielestään kaksi. Halutaan osoittaa äänestäjille, että päättäjät ovat hereillä. Toinen syy on yritys keskeyttää jo varhaisessa vaiheessa kaikki puheet Suomen NATO-jäsenyyden välttämättömyydestä.

Lukjanovin mielestä Suomen päättäjät ymmärtävät kyllä Venäjän tärkeyden, mutta kansa hermoilee ja sitä pitää rauhoitella.

Suomen toimet vihamielisiä

Venäjällä Suomen hallituksen toimet on tulkittu avoimen Venäjä-vastaisiksi.

– Suomi on viime aikoina jatkuvasti toiminut vihamielisesti, väittää duuman puolustuskomitean varapuheenjohtaja Sergei Shigarev.

Hän viittaa siihen, että Suomi esti duuman puhemiehen Sergei Naryshkinin pääsyn ETYJin kokoukseen Helsinkiin.

Venäjän liittoneuvoston kansainvälisten asioiden komitean varapuheenjohtaja Andrei Klimov puolestaan kehottaa Suomea keskittymään oman taloutensa hoitamiseen sen sijaan, että se tuhlaa rahaa Venäjän vastaiseen puolustukseen.

– Se on sama kuin yrittäisi suojautua marsilaisilta, sanoo Klimov.

Klimov hakee perusteita historiasta.

– Suomi käsitti heti toisen maailmansodan jälkeen, mitä ystävällismieliset suhteet tarkoittavat, sanoo Klimov ja viittaa Suomen ja Neuvostoliiton väliseen yhteistyöhön.

– Juuri se oli syynä siihen, että Pietarin entisestä huvilaprovinssista on kehittynyt yksi maailman kukoistavimmista maista, väittää Klimov.

Nyt Suomi on hänen mielestään repimässä rikki kaiken sen, mitä saatiin aikaan 60 vuoden aikana.

Klimov muistuttaa, että Suomen toimiin aiotaan vastata. Punnittavana on esimerkiksi pyöreän puun vientikielto. Ensin on tosin tutkittava, miten kielto vaikuttaisi Venäjän omaan talouteen.

Turistit kaikkoavat

Venäläisessä keskustelussa Suomea myös varoitetaan siitä, että sen Venäjän-vastainen politiikka vie Suomesta venäläiset matkailijat.

Andrei Klimovin mukaan monet venäläiset katsovat nyt hyvin tarkasti, missä lomailevat ja missä tekevät bisnestä.

Kommersant-lehden haastattelema Venäjän puolustusvoimien edustaja puolestaan vähättelee Suomen joukkojen siirtojen aiheuttamaa uhkaa.

Hänen mukaansa rajan lähelle sijoitettavilla suomalaisjoukkoja ei ole riittävästi hyökkäämään Venäjälle.

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö on kertonut Yle Uutisille, että venäläismedioiden tiedot ovat virheellisiä. Niinistö sanoo myös, ettei hän ole antanut aiheesta haastattelua Defense Newsille.

Korjattu: 22.7. kello 12.05. Alussa (alaotsikossa) Defence News -julkaisun väitettä Suomen aikeista vahvistaa Venäjän vastaisen rajan puolustusta ja leipätekstin alkua, jossa väite toistetaan Niinistön sanomaksi ja poistettu lause, jossa puolustusministeriön mukaan virheellisesti viitataan joukkojen vahvistamisen syihin.