Tunnettu psykiatri kyseenalaistaa pakkohoidettavien netinkäytön: "Vaikeuttaa hoitoa huomattavasti"

Psykiatristen sairaaloiden potilailla on lähtökohtaisesti oikeus käyttää nettiä. Psykiatri Hannu Lauerma arvioi, että psykoottisille henkilöille voi olla netin käytöstä haittaa, koska he voivat saada tukea harhaluuloilleen verkosta.

Kotimaa
Tietokone.
Sakari Partanen / Yle

Valtion psykiatrisissa sairaaloissa pakkohoidossa olevilla vakavasti mielisairailla henkilöillä on mahdollisuus käyttää nettiä. Verkossa surffailu voi kuitenkin haitata psykoottisen potilaan hoitoa ja mahdollistaa väkivaltafantasioiden jakamisen.

Psykiatrisissa vankisairaaloissa samoin kuin ylipäätään vankiloissa netin käyttö on yksinkertaisesti kielletty.

Jossain avolaitoksissa nettiä voidaan käyttää hyvin kontrolloidusti esimerkiksi opiskelutarkoituksessa. Se on kuitenkin aina hyvin harvinainen poikkeus, kertoo Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma.

– Tilanne on näin ollen erilainen kuin nykyään valtion sairaaloissa, joissa ongelman muodostaa se, että hyvinkin vakavasti psykoottiset ja vaikeahoitoiset henkilöt nettiä selaamalla saavat vapaasti hakea tukea kaikille psykoottisille harhaluuloilleen ja erikoisille käsityksilleen. He voivat myös viljellä esimerkiksi väkivaltafantasioita, Lauerma sanoo.

Potilas voi avautua näkemyksistään keskustelupalstoilla

Eräällä suomalaisella nettipalstalla käydään keskustelua, johon näyttäisi osallistuvan vakavasta rikoksesta pakkohoitoon mahdollisesti määrätty henkilö. Hän kirjoittaa palstalla rikoksestaan, motiiveistaan ja vankeudestaan.

Henkilö väittelee muiden palstalaisten kanssa ja vaikuttaa provosoituvan viesteistä. Jotkut hänen lähettämistään viesteistä on tulkittavissa uhkaaviksi.

"Henkilö, jolla on sitkeitä harhaluuloja ja psykoottisia tulkintoja asioista, saa netistä käytännöllisesti katsoen mille tahansa ajatukselle vahvistuksen."

Hannu Lauerma

Lauerma ei voi kommentoida yksittäisiä tunnistettavia tapauksia. Hän kuitenkin tietää, että kuvatun kaltainen toiminta on nykyään mahdollista valtion sairaaloissa.

– Ilmeisesti eduskunnan oikeusasiamiehen vaatimuksesta vastoin näitten sairaaloiden johdon näkemyksiä on määrätty, että tällainen oikeus pitää olla myös henkilöllä, joka sitten tosiasiassa vajoaa näihin fantasioihinsa ja ongelmiinsa netin kautta paljon syvemmälle.

– Uskoakseni se vaikeuttaa hoitoa huomattavan paljon, koska henkilö, jolla on sitkeitä harhaluuloja ja psykoottisia tulkintoja asioista, saa netistä käytännöllisesti katsoen mille tahansa ajatukselle vahvistuksen.

Silloin mielikuvat salaliitosta, huonosta hoidosta sekä hoitavista tahoista jonkinlaisena vastapuolena saavat kovasti tuulta siipiensä alle, Lauerma arvioi.

Niuvanniemessä netinkäyttöoikeus vaihtelee

Esimerkiksi Kuopion Niuvanniemen sairaalassa potilailla on lähtökohtaisesti mahdollisuus käyttää nettiä. Sairaalan käyttämien rajoitusten täytyy perustua johonkin lakiin ja laissa olevaan säädökseen, kertoo Niuvanniemen sairaalan ylilääkäri Kari Ojala.

– Oikeastaan sairaalahoitopäätöksellä voidaan rajoittaa ainoastaan sairaalasta poistumista. Kaikista muista rajoituksista, liittyvätpä ne yhteydenpitoon, netinkäyttöön tai johonkin muuhun, pitää tehdä erilliset päätökset, Ojala sanoo.

"Hoitopäätöksellä voidaan rajoittaa ainoastaan sairaalasta poistumista."

Kari Ojala

Sairaalalla on mahdollisuus kieltää tai rajoittaa potilaiden verkon käyttöä ja muuta yhteydenpitoa ulkomaailmaan muutamalla perusteella.

– Perusteet liittyvät hoitoon ja kuntoutukseen. Jos se haittaa henkilön hoitoa ja kuntoutusta tai se vaarantaa hänen turvallisuutensa tai muiden ihmisten yksityisyyden suojan, niin yksilöllisesti voidaan näitä rajoituksia asettaa.

Pedofiliariski on yksi vakava syy estää potilaan pääsy nettiin. Sillä pyritään estämään mahdollisuus käyttää lapsia hyväksi verkon välityksellä.

– Useinhan pedofiliataipumuksen hoitaminen on aika vaikeata. Siinä menee pitkiä aikoja ja se saattaa olla pitempiaikaisen rajoituksen taustalla ja perusteena.

Ojalan mukaan Niuvanniemen sairaalassa periaatteena on, että verkkoon pääsyä harkitaan yksilöllisesti kunkin potilaan kohdalla. Osa potilaista saa käyttää nettiä hyvin vapaasti ilman rajoituksia ja valvontaa. Heillä voi olla omat älypuhelimet tai tietokoneet.

Joillakin osastoilla potilaat puolestaan pääsevät verkkoon valvotusti sairaalan tietokoneilta. Kolmannen ryhmän potilaat eivät saa käyttää nettiä lainkaan.

Niuvanniemen sairaala
Niuvanniemen sairaala.Toni Pitkänen / Yle

Verkon käyttö valmentaa elämään yhteiskunnassa

Potilaiden netin käyttö on Ojalan mukaan perusteltua siksi, että toivuttuaan he siirtyvät tavalliseen yhteiskuntaan. Siellä heidän pitää hoitaa asioitaan. Esimerkiksi laskujen maksaminen ja vastaavat asiat hoidetaan nykyään netin kautta.

– Jos meidän potilaat menevät sairaalasta niin, että heillä ei ole mitään valmiuksia tietokoneen ja netin käyttöön, niin siitä tahtoo tulla heille lähtökohtaisesti ongelmia.

Ojala myöntää, että netin käytöstä voi olla haittaa potilaalle. Hänen mukaansa tilanne, jossa ihminen kuvaa jotenkin omaa sairauttaan ja oireitaan verkossa, voi hankaloittaa hoitoa.

– Varsinkin jos hän ei sitä itse ymmärrä, niin totta kai on tarkoituksenmukaista silloin tällaista toimintaa rajoittaa.

Ojalan mukaan Niuvanniemen sairaalan potilailla esiintyy jonkin verran netin väärinkäyttöä. Tapaukset voivat esimerkiksi liittyä toisen henkilön yksityisyyden häiritsemiseen tai yrityksiin hankkia päihteitä sairaalaan.

Niuvanniemen sairaalassa on tällä hetkellä 280–290 potilasta. Ojalan mukaan yleisesti ottaen tutkimus- ja hoito-osastoilla netin käyttö on rajoitetumpaa ja kuntouttavilla osastoilla vapaampaa.