Saako Fennovoima poistaa asiattomat ydinvoimalan työmaalta?

Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla Pyhäjoella liikkumista ja oleskelua voidaan rajoittaa täysin vasta alkusyksyllä, jos ministeriö antaa siitä asetuksen. Työmaata ympäröivä aita valmistuu pian, minkä jälkeen alueella saa Fennovoiman mukaan kulkea vain yhtiön luvalla.

Fennovoima
Aktivistit jatkoivat maanntaina aamupäivällä mielenosoitustaan Fennovoiman tietyömaalla.
Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla osoitettiin mieltä jo lokakuussa.Antti Pylväs/ Yle

Fennovoima odottaa sisäministeriön päätöstä asetuksesta, joka rajoittaisi oleskelua ja liikkumista ydinvoimalan työmaa-alueella. Fennovoiman rakentamispäällikkö Jouni Sipiläinen sanoo, että tätä ennen yhtiö harkitsee asiattomien alueelta poistamista tapauskohtaisesti.

– Aika vaikeaa sieltä on ketään poistaa, jos he eivät häiritse työntekoa tai uhkaa muiden henkeä. Jatkamme kuten ennenkin, eli tarvittaessa poliisi tulee paikalle ja tekee tarvittavat toimenpiteet, Sipiläinen muotoilee.

Aktivistit ovat majailleet työmaa-alueella huhtikuusta lähtien. Ryhtyykö Fennovoima poistamaan asiattomia alueelta, vaikka asetus ei ole tullut voimaan?

– Riippuu siitä, missä he oleskelevat ja miten he käyttäytyvät. Mutta eihän ketään voi lopullisesti vielä poistaa, Sipiläinen sanoo.

Lukollinen portti tulossa

Fennovoima rakentaa parhaillaan Hanhikivenniemen katkaisevaa, ulointa aitaa, jonka on määrä olla valmis heinäkuun loppuun mennessä.

– Tämän jälkeen alueelle pääsee Fennovoiman luvalla. Tarkastelemme asiaa päivä kerrallaan. Meillä on vielä portti auki Puustellintiellä ja risteyksessä on vartija. Vartija ohjeistaa asiattomasti liikkuvia poistumaan alueelta, mutta jos joku sinne väkisin haluaa mennä, sinne pääsee vielä, Sipiläinen kertoo.

Myöhemmin aitaan tulee myös lukittava portti, mutta Sipiläinen ei kerro, milloin alue lukitaan.

Jos joku sinne väkisin haluaa mennä, sinne pääsee vielä.

Jouni Sipiläinen

Jos sisäministeriö päättää antaa asetuksen liikkumisen ja olemisen rajoittamisesta Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla, päätös tulee aikaisintaan alkusyksystä.

Kuuluuko alue julkisrauhan piiriin?

Ministeriön lainsäädäntöneuvos Timo Kerttula ei halua spekuloida, mitä Fennovoima voi ja saa tehdä ydinvoimalatyömaalla mielenosoittajien suhteen ennen asetuksen voimaan tuloa. Kerttula pohtiikin asiaa yleisellä tasolla.

– Tämä on kimurantti kysymys, joka vaati lain tulkintaa. Teoriassa voi syyllistyä esimerkiksi julkisrauhan rikkomiseen, jos menee ilman lupaa esimerkiksi liikehuoneiston, tuotantolaitoksen tai vastaavan rakennuksen aidatulle piha-alueelle, missä annetaan poistumiskehotus. Rikoslaissa mainitaan tekotapoina tunkeutuminen, meneminen salaa tai harhauttaen tai kätkeytyminen tai jääminen paikkaan, Kerttula puntaroi.

Mitä oikeuksia Fennovoimalla alueella on, sen ratkaisevat esimerkiksi julkisrauhan rikkomista koskevat säännökset.

Timo Kerttula

– Puhutaan siis tuotantolaitoksesta tai vastaavasta rakennuksesta ja sen välittömässä läheisyydessä olevasta, aidatusta piha-alueesta. Mitä oikeuksia Fennovoimalla alueella on, sen ratkaisevat esimerkiksi julkisrauhan rikkomista koskevat säännökset, hän jatkaa.

Julkisrauhan suojasäännöksillä suojataan ennen kaikkea alueella työskenteleviä ihmisiä.

Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla jatketaan aidan rakentamisen lisäksi yhdystien rakentamista. Tietä jatketaan kohti voimalaitosaluetta ja myös majoitusalueen päätien rakentaminen alkaa pian.

Työmaa-alueella työskentelee nyt 70-80 ihmistä.