Fennovoima ei tiennyt hallituksen jäsenen kytköksistä bulgarialaiseen "energiamafiaan"

Vuotosivusto Wikileaksin julkaiseman asiakirjan mukaan Fennovoiman hallituksessa istui henkilö, jolla on tiettävästi "hyvin läheiset" suhteet korruptiosta epäiltyyn Bulgarian energiasektorin johtohahmoon.

Fennovoima
 Fennovoiman pääkonttori Helsingissä.
Fennovoiman pääkonttori Helsingissä.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Fennovoima ei ole ollut tietoinen yhtiön hallituksen entisen jäsenen kytköksistä niin kutsuttuun bulgarialaiseen energiamafiaan. Yhtiö ei myöskään tiennyt, että nykyään hallituksessa varajäsenenä toimivan Djurica Tankosicin edustamaa yhtiötä epäilllään ympäristöraporttien väärentämisestä.

Österbottens Tidning kertoo Wikileaks-asiakirjojen pohjalta, että yhdysvaltalaisella Tankosicilla on kytköksiä niin kutsuttuun bulgarialaiseen energiamafiaan.

Yhdysvaltalainen Djurica Tankosic työskentelee Worley Parsonilla johtotehtävissä. Viime kuussa Worley Parson liittyi myös Fennovoiman Hanhikivi-hankkeeseen konsultin ominaisuudessa.

Fennovoiman tiedottaja Heli Nikula painottaa, etteivät Bulgariassa nousseet epäilyt liity millään tavalla Fennovoimaan. Fennovoima ei ole sopimussuhteessa Worley Parsonin kanssa, vaan sopimuksen konsultoinnista on solminut Rosatomin tytäryhtiö RAOS Project Oy.

– Meidän omat ympäristöselvitykset on tehty Fennovoiman johdolla suomalaisten asiantuntijoiden kanssa. Tämä on täysin erillinen projekti ja me ei olla siinä mitenkään osallisena, Nikula kertoo.

Nikula kertoo, että Tankosiciin kohdistuvat epäilyt eivät johda toimenpiteisiin.