Sodanaikaiset räjähteet työllistävät puolustusvoimia viikoittain

Majuri Jari Ahlroth Jääkäriprikaatista sanoo, että sodanaikaisia ammuksia ja muita tavaroita raivataan kesäaikaan viikoittain, jopa useita kertoja viikossa.

Kotimaa
Sodanaikaisia aseita
Kolme kypärää, Maxim-konekivääri, Emma-pikakivääri ja Suomi-konepistooli nostettiin Kittilän Kapsajoesta.Peräpohjolan poliisilaitos

Hylsyjä ja aseita löytyy esimerkiksi peltotöissä tai esimerkiksi isoissa rakennusprojekteissa rakennusten alta, majuri Jari Ahlroth Jääkäriprikaatista sanoo.

Esimerkiksi heinäkuun alussa Jääkäriprikaatin koulutetut raivaajat kävivät poistamassa sodanaikaisia hylsyjä ja ruutia Kittilässä. Metsänomistaja löysi mailtaan kasan ruostuneita esineitä ja otti yhteyttä poliisiin, joka puolestaan teki virka-apupyynnön puolustusvoimille.

– Sieltä löytyi 29 kappaletta 81-millisiä tykin hylsyjä, joissa osassa oli ruutia sisällä. Se on aika normaali löytö, Ahlroth kertoo.

Metsänomistaja oli löytänyt hylsyt toukokuun lopulla, mutta koska hylsyt eivät olleet vaarallisia, poistotyöt tehtiin sen jälkeen kun varusmiesten koulutukset olivat päättyneet.

– Meillä ei ole erikseen raivaajia, jotka tekisivät vain sitä työtä, mutta jos maastosta löytyy vaarallista materiaalia, se pyritään poistamaan vuorokauden sisään.

Esineet kerätään talteen tai räjäytetään.

Älä lähde itse etsimään, ilmoita poliisille

Valtiolla on arvioita siitä, kuinka paljon Lapin maan uumenista vielä löytyy aseita, mutta turvallisuussyistä niitä ei kerrota julkisesti. Puolustusvoimat ei myöskään halua kertoa, missä päin Lappia sotavarusteita eniten löytyy.

– Kyllä näitä riittää, eivät varmasti meidän aikana lopu. Kansalaisten yksityisistä etsinnöistä on kuitenkin ennemmin vaaraa kuin hyötyä, Ahlroth sanoo.

Ahlroth korostaa, ettei sodanaikaisia aseita ja esineitä ole syytä erikseen etsiä.

Mitä sitten pitää tehdä, jos pellosta pilkistää epäilyttävältä näyttäviä esineitä?

Löydöksestä on ilmoitettava poliisille. Löydöstä kannattaa ottaa kuva esimerkiksi kännykkäkameralla ja lähettää se ilmoituksen mukana. Mikäli aihetta on, poliisi tekee virka-apupyynnön puolustusvoimille.

– Maastossa on paljon myös sellaista vaaratonta aineistoa, kuten esimerkiksi säilykepurkkeja, jonka poistamiseen ei tarvita raivaajia, Ahlroth sanoo.