Hyppää sisältöön

Ylen suuri olutopas – Löydätkö 20 oluttyypin joukosta suosikkisi?

Mikä ihmeen lambic tai IPA? Kaipaatko vaihtoehtoja laihalle lagerille? Pistääkö katkeroasteikko pääsi pyörälle? Ylen olutopas panee makusi uusiksi. Tämä juttu on julkaistu alun perin vunna 2015.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Olutlasit

Ylen suuri

olutopas

Mikä ihmeen lambic tai IPA?

Kaipaatko vaihtoehtoja laihalle lagerille?

Olut on yhtä vanha kuin sivistys. Hyvin pitkään suomalaiset ovat kuluttaneet litroittain bulkkilageria, mutta juomatavoissa on tapahtumassa muutos. Maistelemme oluita nykyään viinien tapaan ja kaupan oluthyllyn edessä vierähtää pitkäkin tovi mieluisaa juomaa valitessa. Marketit ovat heränneet suomalaisten laatuoluiden janoon kasvattamalla valikoimiaan merkittävästi, ja Alkossa hittioluet myydään nopeasti loppuun. Kulttuurin muutos ei ole käynyt hetkessä, mutta se on tullut jäädäkseen.

Yle laati iloksesi olutoppaan Suomessa paljon juoduista oluttyypeistä. Klikkaamalla oluttyypin nimeä, saat lisää tietoa. Toivottavasti maistuu!

Sanasto

Pintahiiva ja pohjahiiva Oluet jaetaan käymistapansa mukaan karkeasti kahteen pääryhmään: pintahiivaoluisiin ja pohjahiivaoluisiin Pintahiiva nousee nimensä mukaisesti käymisen aikana astian pinnalle, kun taas pohjahiiva painuu pohjalle.

Mallas Viljasta idättämällä valmistettu oluen pääraaka-aine.

Humala Oluen mauste. Parantaa säilyvyyttä. Antaa oluelle katkeruuden ja humalan aromin. Oluenpanossa humalasta käytetään vain hedelmöittymättömät emikukat.

Katkerot IBU- (International Bittering Units) ja EBU (European Bitterness Units) -arvot mittaavat oluen katkeruutta. Mitä korkeampi IBU- tai EBU-arvo, sitä katkerampaa olut yleensä on. Siihen miten katkeralta olut maistuu, vaikuttavat myös maltaat ja suodattamattomuus. Perinteisen lager-oluen katkeruusarvo on yleensä noin 8-20. IPA-oluissa katkeruus arvo on noin 60:stä 100:aan, tai jopa enemmän. IBU- ja EBU-asteikoilla ei ole juurikaan eroa.

Väri (EBC) EBC-yksikkö (European Brewing Convention Scale) kuvaa oluen väriä. Mitä suurempi luku, sitä tummempi olut.

Olutlasit

Olutlasit

1. Pint-lasi Tuttavallisemmin tuoppina tunnettu yleislasi sopii hyvin perusoluiden, kuten vaaleiden lagerien ja esimerkiksi brittityylisten ale-oluiden juomiseen. Lasia on helppo tehdä ja varastoida.

2. Pilsner-lasi Pitkän mallinen lasi auttaa pitämään oluen kylmänä ja korostaa oluen makua. Suositellaan nimensä mukaisesti pilsner-oluille.

3. Tulppaanin mallinen olutlasi Tulppaanilasi on myös hyvä yleislasi. Lasin muoto auttaa vaahdon muodostamisessa. Tulppaanilasissa oluen aromit pääsevät oikeuksiinsa.

Olutlasit

4. Vehnäolutlasi Vehnäoluelle sopii korkea ja kapea, ylhäältä hieman levenevä lasi. Lasissa oluen väri ja maku pääsevät parhaiten esiin.

5. Kuohuviinilasi Lasi sopii esimerkiksi lambic- ja hedelmäoluiden nauttimiseen.

6. ”Snifter” aromilasi on tarkoitettu todelliselle nautiskelijalle. Lasi säilyttää oluen aromeja ja juomaa voi lämmittää pitämällä kättä lasin pohjalla. Sopii muun muassa barley wine –oluen juomiseen.

Oluen kaataminen

1. Olutta kannattaa kaataa sisäpintaa pitkin lasi hieman kallellaan. Pullon suun ei pitäisi koskettaa lasia.

2. Lasi kannattaa loppua kohden suoristaa, jotta oluen pintaan muodostuu 2-3 senttimetrin vaahtokukka. Vaahto auttaa säilyttämään oluen aromit lasissa.

Oluen kaataminen
Lähteet:
Olutasiantuntija Mikko Salmi, Michael Jacksonin Suuri Olutkirja, Marty Nachelin ja Steve Ettlingerin Olut for dummies, Panimoliitto, Akateeminen olutseura