1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kiinalaisen yliopiston kirjastonhoitaja vaihtoi 143 taideteosta väärennöksiin

Jopa väärennösten vaihtaminen toisiin näyttää olleen tavallista kirjaston galleriassa, josta mestariväärentäjä Xiao Yon vei runsaan 15 miljoonan euron arvosta taideteoksia.

kulttuuri

Kiinalaisen Guangzhoun taideyliopiston entinen kirjastonhoitaja on myöntänyt oikeudessa varastaneensa 143 taideteosta ja panneensa niiden tilalle omia väärennöksiään. Xiao Yuan vaihtoi johtamansa kirjaston maisemamaalauksia, kalligrafisia töitä ja muita taideteoksia väärennöksiin vuosina 2004–2006.

Oikeudessa hän puolustautui sanomalla, että muutkin vaikuttivat tekevän samoin. Turvajärjestelytkään eivät olleet kummoiset, vaan opiskelijat ja opettajat veivät taideteoksia mukanaan kuin kirjastokirjoja, Xiao sanoi.

Hän kertoi havainneensa jo ensimmäisenä työpäivänään, että osa teoksista oli väärennöksiä. Myöhemmin joku vaihtoi osan hänen väärennöksistään uusiin väärennöksiin, Xiao selitti oikeudessa.

– Huomasin sen, koska osa töistä oli hirvittävän huonoja, kertoi Xiao, joka itse on tunnustettu mestariväärentäjäksi.

Alainen teki rikosilmoituksen

Varastamistaan maalauksista Xiao möi 125 huutokaupoissa vuosina 2002–2011. Saamillaan 5,5 miljoonalla eurolla hän osti asuntoja ja lisää maalauksia.

Syyttäjä arvioi, että Xiaon pitämien 18 teoksen arvo on yhteensä kymmenen miljoonaa euroa.

Xiao myönsi oikeudessa syyllisyytensä ja sanoi katuvansa syvästi. Hän kertoi lopettaneensa varastelun, kun teokset siirrettiin uuteen galleriaan. Vuonna 2010 gallerian työntekijä sai vihiä hänen teoistaan ja teki rikosilmoituksen.

Oikeus ei vielä langettanut tuomiotaan.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi