Nyt puhuu Teemu Selänne -vahanuken tekijä: "Kasvonpiirteiden muotoilu ei ole vaikeaa"

Virolainen vahanukketaiteilija ottaa Selänteen vahanukesta nousseen kritiikin tyynesti vastaan. Kasvot eivät miehen mukaan määritä vahanuken onnistumista.

Kotimaa
Kuvakaappaus Juha Valvion Twitter-tililtä
Kuvakaappaus Juha Valvion Twitter-tililtä

Visulahden vahakabinetissa Mikkelissä sijaitsevasta Teemu Selänteen vahanukesta noussut kohu on kirinyt myös vahanukketaiteilijan, virolaisen Andres Mändin korviin. Mändin 16 vuotta sitten muotoilema vahanukke on saanut muun muassa Selänteeltä itseltään tuomion, jonka mukaan lapsikin osaisi tehdä paremman.

– Ei se mitään. Kriittistä palautetta, kuten minkälaista tahansa palautetta saa antaa. Meillä on tarkoitus mennä Visulahteen elokuussa ja silloin voimme katsoa tarkemmin nukkeja ja kommentoida enemmän, Mänd toteaa.

Ruotsalainen Aftonbladet-lehti on kommentoinut Selänne-nukkea sanomalla, että se näyttää siltä kuin nuken naamaan olisi laitettu voita.

– Vahanuken naaman kiilto voi johtua siitä, että valokuvassa on käytetty salamaa, mutta en osaa sanoa tähän kohuun mitään, Mänd sanoo.

– Yleensä palaute on positiivista. Niinistöstä otettiin ensimmäiset valokuvat, ennen kuin nukke oli edes valmiina paikoillaan ja siitä tuli vähän huonoa palautetta. Kun se saatiin valmiiksi, ei mikään ollut enää hullusti, Mänd sanoo muistellen presidentti Sauli Niinistöstä tehdyn vahanuken julkaisua.

– Selänteestäkään ei tullut mitään huonoa palautetta silloin parikymmentä vuotta sitten kun se tehtiin.

Yhtä nukkea tehdään puoli vuotta

Mänd ja hänen vaimonsa tekevät vahanuket yleensä noin puolessa vuodessa. Ensin he tapaavat henkilön, josta nukke tehdään. Sen jälkeen henkilöstä otetaan mahdollisimman paljon erilaisia valokuvia, joiden pohjalta työhön ryhdytään. Tilaajan kanssa sovitaan myös, missä asennossa nuken toivotaan olevan. Yhden nuken arvo on noin 6 000–7 000 euroa.

– Kun kaikki on valmista, kuvanveistäjä muovailee savesta pään ja vartalo tehdään henkilön mittojen mukaan. Kuvanveistäjä muovailee nukkea pari kuukautta, jonka jälkeen sen päälle laitetaan mehiläisvaha, laitetaan hiukset ja meikataan kasvot, Mänd kertoo.

Kasvonpiirteiden muovailu totuudenmukaisiksi ei ole Mändin mielestä vaikeaa.

– Ei se ole vaikeaa. Se on kuvanveistäjän ammatti, ja hän osaa sen työn. Pelkät kasvot eivät sano vahanuken onnistumisesta mitään, vaan koko vartalo ja kokonaisuus, nuken olemus, luo kuvan henkilöstä ja määrää, onko nukke henkilön näköinen vai ei.

Mändit ovat tehneet Visulahteen viitisenkymmentä vahanukkea. Heidän tekemiään nukkeja löytyy myös museoista ympäri Suomea.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.