Cosplayn MM-kisoihin treenataan kuin isoon urheilutapahtumaan

Oululaiset Kaisa Sarvela ja Aino Peltokoski lähtevät edustamaan Suomea maailman cosplay-harrastajien parhaimmiston kokoavaan World Cosplay Summit -tapahtumaan. Japanissa Nagoyassa järjestettävässä tapahtumassa oululaiset aikovat erottua joukosta iloisella esiintymisellään.

Cosplay
Oululaiset Aino Peltokoski ja Kaisa Sarvela toimivat Suomen edustajina vuoden 2015 World Cosplay Summit -tapahtumassa.
Oululaiset Kaisa Sarvela ja Aino Peltokoski ovat matkalla edustamaan Suomea Japanissa järjestettävässä World Cosplay Summit -tapahtumassa.

Oululaiset Kaisa Sarvela ja Aino Peltokoski matkustavat tällä viikolla Nagoyaan, jossa pidettävää World Cosplay Summit -tapahtumaa kuvataan lajin MM-kilpailuiksi. Sarvela ja Peltokoski voittivat lippunsa kisakoneeseen viime syksynä Tampereella järjestetyssä Tracon-tapahtumassa.

Kuten MM-kilpailuihin lähtevät urheilijat, ovat myös Sarvela ja Peltokoski aloittaneet valmistelun jo heti edustuspaikan varmistuttua. Heidän Atelier Escha and Logy -pelistä poimimiensa Escha Malier- sekä Willbell von Erslied -hahmojen pukujen valmistelu alkoi viime syksynä. Pukuihin käytettyä raha- tai aikamäärää he eivät ole laskeneet.

– Hyvin paljon rahaa kuluu materiaaleihin, varmaan kaksisataa euroa on ylittynyt jo aikapäiviä sitten, arvelee Kaisa Sarvela eli cosplay-nimeltään Sonoko.

Suomalaiset ovat ehkä ujoja esiintymään, mutta se kädenjälki mitä suomalaiset tekevät on uskomattoman kaunista

Aino Peltokoski

– Ei kaksisataa riitä millään. Tämä asu on varmaan kallein, mitä minulla tällä hetkellä, heittäisin arviona käytettyyn rahamäärään noin neljästä viiteensataan euroa, kertoo Aino Peltokoski eli cosplay-nimeltään Rullarinkeli.

Puvun pitää sopia luonteeseen

Molemmat Sarvela ja Peltokoski kuvaavat hahmon rooliin hyppäämistä vapauttavaksi kokemukseksi. Heidän mielestään tärkeää on etenkin se, että hahmo on omaan luonteeseen sopiva – silloin myös esiintyminen on helpompaa. Suomalaisten cosplay-harrastajien tasoa ja omistautumista he kuvaavat hyväksi.

– Suomessa on todella hyvä taso cosplayssa. Suomalaiset ovat ehkä hieman ujoja esiintymään, mutta mielestäni se kädenjälki, mitä suomalaiset tekevät, on aivan uskomattoman kaunista, Aino Peltokoski kertoo.

Käsityö onkin todella tärkeässä osassa cosplay-harrastuksessa. Jotkin harrastajat hankkivat pukujaan esimerkiksi nettikaupoista, mutta kilpailuissa on tärkeää, että asu on itse tehty. Asun teossa on tärkeää ottaa huomioon jo suunnittelussa, millaista siinä esiintyminen ja liikkuminen on.

Matkatavaroissa pukuja moneen tilanteeseen

Odotukset Japanin kisamatkaa kohtaan ovat korkealla. Sekä Sarvela että Peltokoski odottavat tapaavansa matkalla uusia ihmisiä ja kisaamisen olevan kovaa. Kisoihin valmistautuminen on vienyt heidän kesästään valtavasti aikaa ja h-hetki häämöttää elokuun ensimmäisenä päivänä järjestettävässä loppukilpailussa.

– Olemme eläneet viimeiset kaksi kuukautta sellaisessa cosplay-kuplassa ja keskittyneet siihen, että saamme asut valmiiksi ennen kisamatkaa, Peltokoski kuvailee lähtötunnelmia.

Heti haastattelun jälkeen on suunta takaisin ompelukoneen ääreen

Kaisa Sarvela

Pelkästään yksi asu ei matkalle riitä. World Cosplay Summitissa järjestetään reilun viikon aikana useita tapahtumia, joihin osallistujien odotetaan tuovan tilaisuuteen sopivan asun. Kilpailuasujensa lisäksi Sarvela ja Peltokoski pakkaavat kumpikin mukaansa neljä muuta pukua. Valmistelut jatkuvat aivan lähtöpäivään saakka.

– Tällä hetkellä on vielä kesken yksi puku, joka on tulossa yhteen paraatiasuun. Heti haastattelun jälkeen on suunta takaisin ompelukoneen ääreen, Kaisa Sarvela toteaa.

Suomen edustajakaksikolla on varmasti edessään yllätyksiä ja uusia tuttavuuksia, kun he saapuvat nousevan auringon maahan. Suurta jännitystä ei Sarvelasta ja Peltokoskesta ole havaittavissa, mutta Japanin ilmastosta heillä on ennakko-odotuksia.

– Eniten varmaan odotan ja pelkään sitä, että me tukahdumme näissä asuissa ja meikit valuvat naamalta, Peltokoski kertoo hyväntuulisesti.