Takuueläkkeen saa työtä tekemättä – yrittäjä maksaa 300 euroa kuussa päästäkseen samaan

Hallitus patistaa irtisanottuja yrittäjiksi. Monelle pakkoyrittäjälle voi kuitenkin tulla yllätyksenä, että eläkemaksut moninkertaistuvat. Tekemättä lainkaan työtä eläkkeen taso voi olla helposti yhtä korkea kuin satoja euroja eläkemaksujaan maksaneella yrittäjällä.

Kotimaa
 Ohjelmistoyhtiö Microsoftin tehdas Salossa 9. heinäkuuta.
Ohjelmistoyhtiö Microsoftin tehdas Salossa. Microsoft vähentää enintään 2 300 työntekijää seuraavien kuukausien aikana.Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Verohelpotukset tai starttirahat eivät muuta sitä, että yrittäjäksi ryhtynyt Into Insinööri joutuu kustantamaan sosiaaliturvansa itse.

Pakollinen YEL-maksu ei riipu yrityksen todellisista tuloista, vaan siitä, minkä suuruista palkkaa työhön palkattavalle pitäisi maksaa. YEL-maksua on maksettava, vaikka bisnesidea osoittautuisikin surkeaksi.

– Se, että ei ole tuloja tai toiminta hiipuu, ei ole peruste sille, ettei joutuisi niitä maksuja maksamaan. Yrittäjäeläkejärjestelmässä ei ole anteeksiantomenettelyä siihen, ettei yrittäjällä olisi tuloja, sanoo työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellsten Suomen Yrittäjistä.

Eläkemaksut neljä kertaa kalliimmat, takuueläkkeen tasolle silti satasien kuukausimaksut

Yrittäjäksi ryhtyneen Into Insinöörin tuloista menee eläkemaksuihin neljä kertaa enemmän kuin palkkatöissä.

Alle 53-vuotiaana yrittäjänä maksu on 23,7 prosenttia , palkkatyössä se on 5,5-6 prosenttia. Insinöörin palkoissa eläkemaksu vie kuukausipalkkalaisena pari sataa euroa, yrittäjänä 800 euroa.

Maksuilla yrittäjän kuuluu kustantaa eläkkeensä, perhevapaansa ja sairaslomansa. Maksut saa vähentää verotuksessa.

Pienimmällä YEL-maksulla ei saa kokoon edes takuueläkkeen suuruista eläkettä, 746,57 euroa kuukaudessa.

Takuueläkkeen saa jokainen, vaikka ei olisi maksanut eläkemaksuja euroakaan.

– Selvästi yli kolme sataa kuussa pitäisi nykysäännösten mukaan eläkemaksua maksaa, jotta yrittäjän karttuva työeläke olisi suurempi kuin takuueläke tällä hetkellä, Yrittäjien Harri Hellsten sanoo.

Työttömyystukea ei tipu, ellei lopeta firmaa

Jos Into Insinööri huomaakin, ettei hänestä ole yrittäjäksi, matka takaisin työttömäksi on kivinen.

– Jotta yrittäjä voisi saada ansiosidonnaista päivärahaa tai muuta etuutta, niin hänen on lopetettava yritystoimintansa kokonaan, Hellsten sanoo.

Yrittäjäkin voi saada ansiosidonnaista päivärahaa, jos on maksanut yrittäjien työttömyyskassalle työttömyysmakuja.

– Jos vakuuttaa itsensä alle kymmppitonnin vuosityörajan mukaan, ei tule saamaan lainkaan ansiosidonnaisia etuuksia, vaikka olisi maksanut tuntuviakin sosiaalivakuutusmaksuja, Yrittäjien Hellsten muistuttaa.

Maatalousyrittäjien eläkemaksu on vain puolet yrittäjien maksusta

Irtisanotun Into Insinöörin olisi ollut turvallisempaa ryhtyä maatalousyrittäjäksi, koska he ovat muita yrittäjiä paremmassa valtion suojeluksessa.

Maatalousyrittäjien eläkemaksu on lähes puolta pienempi kuin muilla yrittäjillä eli 13,7 prosenttia. Valtio maksaa maatalousyrittäjien eläkemenoista 78 prosenttia. Tänä vuonna maatalouseläkkeisiin ja lomituksiin menee valtion budjetista 842 miljoonaa euroa.

Jos irtisanottu insinööri ei tunne omakseen maanviljelyä, niin maatalouden eläkejärjestelmä koskee myös metsänomistajia, kalastajia ja poronomistajia.

Muiden yrittäjien eläkkeistä valtio maksaa vain 8 prosenttia. Siihen kuluu tänä vuonna 103 miljoonaa euroa.