1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sotakorvausalus Vega on lajinsa viimeisiä – rapistuneen kuunarin kunnostus kaipaa rahaa

Pietarsaaressa toivotaan valtiota mukaan kuunari Vegan ympärille perustettavaan museoon. Museohanketta ajavalla Vega-säätiöllä on rakennuspiirustukset ja muut suunnitelmat valmiina, vain rahoitus puuttuu.

Kotimaan uutiset
Vega kesällä 2015.
Vega kesällä 2015.Tuukka Myllymäki / Yle

Kolmimastoinen Vega-alus kertoo omalta osaltaan Suomen sotienjälkeisestä historiasta: se rakennettiin 50-luvulla Turussa osana Neuvostoliitolle maksettavia sotakorvauksia. Vastaavia 300 tonnin kuunareita luovutettiin rajan taakse 91 kappaletta. Vegan ohella niitä on vain yksi jäljellä Liettuassa.

Vega poistettiin käytöstä vuonna 1979, ja vuosikymmeniä se on odottanut kunnostusta ja museointia: ensin 80-luvulta lähtien Tallinnassa, sitten vuodesta 1997 lähtien Pietarsaaressa. Museointia varten perustettu Vega-säätiö on vienyt hanketta pienin askelin eteenpäin, ja nyt apuun toivotaan valtiota.

– Meillä on selvät suunnitelmat ja nyt mietimme, mistä saamme rahaa. EU on yksi vaihtoehto, lisäksi aiomme ottaa yhteyttä ministereihin ja Museovirastoon. Toivomme, että Suomen valtio kiinnostuu ja osallistuu hankkeeseen, kertoo projektinvetäjä Maria Lunabba.

Pietarsaaren vanhaan satamaan kaavaillun museon rakentaminen maksaa karkean arvion mukaan 2 miljoonaa euroa. Säätiö aikoo hakea ensi syksynä rakennuslupaa.

– Lupa on kolme vuotta voimassa. Toivomme, että sinä aikana ehdimme saada rahoituksen kuntoon, Lunabba kertoo.

Kuin pieni Vasa-museo

Museon tarkoituksena on esitellä sekä laivanrakennuksen että sotienjälkeisen Suomen historiaa. Ajatuksena on, että museossa voisi seurata Vegan restaurointityötä ja tutustua sekä alkuperäisiin että kunnostettuihin rakenteisiin. Museoon halutaan myös Jacobstads Wapen eli Pietarsaaressa rakennettu kopio 1700-luvun kaljaasista.

– Se olisi kuin pieni Vasa-museo. Vega on sitäpaitsi vain kaksi jalkaa lyhyempi kuin Vasa, Lunabba vertaa alusta Tukholmassa esillä olevaan kuuluisaan laivaan.

Pietarsaaren museoon suunnitellaan näyttelytilaa ja kahvilaa, ja niiden on tarkoitus palvella myös vuokrattavina juhlatiloina.

– Siitä tulee ainutlaatuinen paikka viettää esimerkiksi häitä tai syntymäpäiviä, Lunabba kuvailee.

Rahoituksen ohella säätiö kaipaa myös lisää talkootyöläisiä laivan kunnostustyöhön.