1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Digitekniikka paljasti hiilipötkylästä Raamatun tekstiä 1 500 vuoden takaa

Pergamenttikääröstä ei näkynyt paljain silmin edes, oliko siinä tekstiä, mutta digitaalikuvantamisessa osoittautui, että siinä oli osa alku Kolmannesta Mooseksen kirjasta.

Ulkomaat
Tutkimuksessa on käytetty tietokonekerroskuvausta.
Tutkimuksessa on käytetty tietokonekerroskuvausta.Reuters

Israelilaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat löytäneet puoletoista tuhannen vuoden takaisesta pergamentista tekstiä digitaalikuvantamisen ansiosta.

45 vuotta sitten löydetyn pergamentin tutkimuksissa käytettiin sairaaloista tuttua tietokonekerroskuvausta, mutta jälki on luultavasti sata kertaa tarkempaa kuin sairaaloissa, kertoo Kentuckyn yliopiston tutkija Brent Seales.

Aiemmille tutkijoille teksti oli jäänyt täysin epäselväksi, sillä seitsensenttinen käärö on paljaalle silmälle pelkkä hiilipötkylä. Tekstin selviämisestä ei ollut suuria toiveita, myöntää Pnina Shor Israelin museovirastosta. Toisin kuitenkin kävi.

Löydetty käärö oli kärsinyt tulipalossa.
Löydetty käärö oli kärsinyt tulipalossa.Reuters

– Tämä on tärkein muinaisen Raamatun tekstilöytö sitten Kuolleenmeren kääröjen, sanoo Shor, joka johtaa Israelin museoviraston käärötutkimuksia.

Iäkkäimmät Kuolleenmeren kääröt, vanhimmat tunnetut sirpaleet Raamatun teksteistä, ovat peräisin kolmannelta vuosisadalta ennen ajanlaskumme alkua. 1940- ja 1950-luvuilla rantaluolista löydettyjä tekstejä on kaikkiaan satoja.

Teksti säätelee uhrirituaaleja

Tutkijoiden maanantaina esittelemä käärö löydettiin vuonna 1970 Ein Gedista, "vuohen lähteeltä", joka on erämaakeidas noin 40 kilometrin päässä Kuolleenmeren kääröjen löytöpaikalta. Raamatussa keidas mainitaan paikkana, jonne Daavid pakeni kuningas Saulin kademieltä.

Käärö paljastui muinaisen synagogan raunioista puolivahingossa, sillä sen löytänyt arkeologi oli varsinaisesti tutkimassa raunioiden keramiikkalaattoja. Käärö oli hiiltynyt Ein Gedin tuhonneessa palossa niin pahoin, ettei tekstistä näkynyt jälkeäkään.

Viime vuoteen saakka löytöä säilytettiin Kuolleenmeren kääröjen tavoin Israelin museoviraston holvissa, jossa lämpötila ja kosteus ovat tarkkaan säädeltyjä. Kentuckyn yliopistossa käärö lopulta paljasti salaisuutensa: siinä on ensimmäiset kahdeksan säettä Vanhan testamentin Kolmannesta Mooseksen kirjasta. Teksti sanelee säännöt uhrirituaaleille.

Digitekniikka ei fyysisesti kajoa kääröön, joka ei käsittelyä kestäisikään, vaan avaa sen virtuaalisesti kerros kerrokselta.

Venyykö tekniikka vielä parempaan?

Shor uskoo, että alkujaan käärössä oli tooran teksti kokonaisuudessaan. Epävarmaa kuitenkin on, pystyvätkö tutkijat löytämään vielä lisää.

Juutalaisten toora sisältää Raamatun viisi ensimmäistä kirjaa eli Mooseksen kirjat.

Tutkija katsoo suurennuslasilla löydetyn käärön palasta.
Reuters

– Tekstiä on lisää. Sen me tiedämme. Mutta en ole varma, saadaanko siitä selvää. Tekninen haaste on suuri, sanoo Seales.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi