1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israel sääti uuden lain: Kivien heittelystä jopa 20 vuotta vankeutta

Oikeusministerin mukaan kivien heittely on terrorismia. Lain arvostelijat puolestaan sanovat, että parlamentti haluaa rangaista niitä, jotka reagoivat kivillä turvallisuusjoukkojen voimankäyttöön.

Ulkomaat
Palestiinalaismielenosoittajat heittivät kiviä kohti Israelin joukkojen vesitykkiä Qadomemissa. Kuva on toukokuulta 2015.
Palestiinalaismielenosoittajat heittivät kiviä kohti Israelin joukkojen vesitykkiä Qadomemissa. Kuva on toukokuulta 2015.Alaa Badarneh / EPA

Israelin parlamentti on hyväksynyt äänin 69–17 lain, joka määrää pitkiä vankeusrangaistuksia kivien heittelystä liikkuvia ajoneuvoja kohti.

Palestiinalaisia mielenosoittajia vastaan säädetyn lain mukaan syylliseksi todetulle voidaan langettaa kymmenen vuotta vankeutta. Enimmillään vankeus voi olla jopa 20 vuotta, jos oikeus katsoo, että heittelijän tarkoituksena oli aiheuttaa vakavaa vahinkoa autossa olleille ihmisille.

– Terrorismin sietäminen päättyy tähän. Kivien heittelijä on terroristi ja ansaitsee rangaistuksen, julisti äärioikeistolaiseen Juutalainen koti -puolueeseen kuuluva oikeusministeri Ayelet Shaked.

Juutalaiskansanedustaja Nissan Slomianskyn mukaan kolmannes Jerusalemissa tehdyistä pidätyksistä liittyy kivien heittelyyn. Israelissa annetaan siitä noin tuhat tuomiota vuodessa.

Slomianskyn mukaan ilmiö on hengenvaarallinen ja se on kitkettävä kovin ottein. Sitten vuoden 2011 kolme israelilaista on kuollut miehitetyllä Länsirannalla, kun heidän autoonsa on osunut kivi.

Kivistä tuli intifadan symboli

Arabikansanedustaja Jamal Zahalka syyttää parlamenttia tekopyhyydestä. Hänen mukaansa palestiinalaiset vastaavat kivillä Israelin turvallisuusjoukkojen väärinkäytöksiin.

Laki on epäoikeudenmukainen rangaistessaan ihmisiä, jotka reagoivat kivillä suuriin vääryyksiin, Zahalka sanoo. Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Israelia ampumisesta ja muusta liiallisesta voimankäytöstä palestiinalaisten mielenosoittajia vastaan.

Palestiinalaisten intifadojen eli kansannousujen aikana 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa kivien heittämisestä tuli symboli palestiinalaisten vastarinnalle. Kiviin tarttuvat ovat useimmiten nuoria.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi