Uusi Waltti-joukkoliikennelippu vielä tuntematon matkustajille

Oulun paikallisliikenteen siirtyminen uuteen lippujärjestelmään hämmentää matkustajia. Uutta valtakunnallista Waltti-lippua on myyty jo kesäkuun puolestavälistä lähtien. Myynti on ollut toistaiseksi vähäistä, vaikka lippu otetaan käyttöön jo 3. elokuuta.

liikenne
Waltti mutkaton matkakortti
Waltti-matkakortti. Nina Keski-Korpela / Yle

Oulun joukkoliikenne aloitti uusien lippujen myynnin kesäkuun puolessavälissä. Toiveena oli, että matkustajat tilaisivat uudet liput netistä valmiiksi elokuussa alkavaa käyttöä varten.

Joukkoliikennetoimiston mukaan kysyntä on kuitenkin ollut laimeaa. Myös Oulun kaupungin palvelupisteessä Oulu 10:ssä lippuja on myyty vain vähän.

Yle Oulun pienimuotoinen kierros Oulun bussipysäkeillä vahvistaa käsitystä siitä, ettei uusi järjestelmä ole tullut bussimatkustajille vielä tutuksi. Useimmat vastaajat eivät olleet kuulleet uudesta Waltti-kortista ja siihen liittyvästä seutulippujärjestelmästä.

Helpottaa hinnoittelua

Uudistus on kuitenkin tervetullut, sanoo yhden Oulun alueen paikallisbussiliikennettä harjoittavan liikennöitsijän eli OTP Travelin ajomestari Markus Niemelä. Hänen mukaansa se selkeyttää hinnoittelua, vaikka osalle matkustajista lippujen hinnat vyöhykkeeltä toiselle matkustettaessa kallistuvat. Järjestelmä tuo kuitenkin myös etuja. Liikennöitsijän näkökulmasta rahastaminen helpottuu, kun matkoja ei enää määritellä kilometrien vaan vyöhykkeiden mukaan.

Se on hyvä asia, että lastenlipun ikärajaa nostetaan ja otetaan käyttöön nuorisolippu.

Markus Niemelä

– Ja se on hyvä asia, että lastenlipun ikärajaa nostetaan ja otetaan käyttöön nuorisolippu, mikä helpottaa lasten ja nuorten liikkumista.

Waltti-kortit on kehitetty valtakunnallisiksi joukkoliikenteen maksuvälineiksi, ja ne käyvät useilla kaupunkiseuduilla. Esimerkiksi Lahdessa siirrytään Waltti-kortin käyttöön vuodenvaihteessa.

Lipun tulossa kestää viikko

Uudet liput voi tilata netistä. Kaikkia lipputyyppejä ei kuitenkaan voi ostaa verkosta, vaan esimerkiksi vähintään 25-vuotiaat opiskelijat saavat sen Oulu10:stä.

Liput toimitetaan asiakkaille noin viikon kuluessa tilauksesta, joten jos haluaa lipun elokuun alkuun, alkaa olla jo kiire. Jo hankitut vanhan OuluCard-järjestelmän mukaiset liput voi kuitenkin käyttää loppuun.

Kortin käyttöönotto eri puolilla maata on kangerrellut, ja Walttiin siirtymistä on jouduttu siirtämään muutaman kerran.