1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kainuun työttömien terveiset: "Lumet tulevat ennen maahan kuin uutta lisämäärärahaa tulee"

Kuhmon ja Suomussalmen työttömien yhdistykset  ovat pahassa pulassa. Työllisyysmäärärahat ovat maakunnassa loppu. Pahimmassa tapauksessa yhdistykset joutuvat lopettamaan koko toimintansa. Samanlainen tilanne on muuallakin Kainuusssa.

Kotimaan uutiset
Vesa Rantanen, Kuhmon työttömien toiminnanjohtaja.
Vesa Rantanen, Kuhmon työttömien toiminnanjohtaja.Yle / Pasi Peiponen

Työttömien yhdistysten vetäjät ennustavat kylmää kyytiä työttömien yhdistyksille ensi syksynä.

Kainuussa työllisyysmäärärahat ovat loppuneet jo toukokuussa. Kainuun työ- ja elinkeinotoimistolla on jäljellä enää rahaa välttämättömiin toimintoihin. Syksylle rahaa ei ole tällä hetkellä luvassa ja toiminta on pahasti vaakalaudalla.

– Meillä on nyt tilanne semmoinen että me jotakuinkin pärjätään, eletään viikko kerrallaan. Pitkää suunnitelmaa on vaikea tehdä, sanoo Kuhmon työttömien toiminnanjohtaja Vesa Rantanen.

Kuhmossa toiminta joudutaan ajamaan alas jopa kuukauden sisällä, ellei lisää rahaa tule syksyllä arvioi Vesa Rantanen.

– Minä luulen että Kuhmon korkeudella lumet tulevat ennen maahan kuin uutta lisämäärärahaa tulee, Rantanen ennustaa synkkänä.

Kuhmon työttömien yhdistys pyörittää Kuhmossa suosittua kierrätyskeskusta Ekotoria. Sen toiminta on nyt vasaran alla.

– Ei meillä ole varaa kovalla rahalla palkata ihmisiä ja pyörittää tätä kierrätyskuviota, Rantanen sanoo.

Työllisyysmäärärahojen loppuminen tuntuu Kuhmossa myös vatsassa. Työttömien yhdistys on pyörittänyt ruokalaa, joka on nyt jouduttu sulkemaan työllisyysmäärärahojen loputtua.

Ruokalan emäntä, Kuhmon työttömien hallituksen puheenjohtaja Merja Väisänen on harmissaan.

– Kurjaa ja ikävää. Olisi niitä tukipalkkarahoja tullut että olisi saatu työntekijöitä että olisi voitu pyörittää paremmin.

Merja Väisänen, Kuhmon työttömien hallituksen pj.
Merja Väisänen, Kuhmon työttömien hallituksen pj.Yle / Pasi Peiponen

Ruokalassa kävi päivittäin kymmeniä henkilöitä syömässä. Ruoan lisäksi ruokala oli monelle pitkäaikaistyöttömälle henkireikä.

– Yksinäisiä miehiä oli paljon jotka eivät kotona laittaneet ruokaa. Jonkun verran naisiakin ja myös perheitä. Ikävää on tämmöinen, sanoo Merja Väisänen tyhjässä ruokalassa.

”Loppuuko tämä nyt tähän?

Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut Kainuussa viime vuodesta 11 prosenttia. Suomussalmella, kuten Kainuussa muuallakin pitkäaikaistyöttömien tukityöpaikat ovat olleet siksi tarpeen.

Tukityöllistettyjä on Suomussalmella tällä hetkellä kuutisenkymmentä. Lähes puolet vähemmän kuin normaalisti.

Uusia sopimuksia tukityöllistämispaikoista ei ole tehty enää toukokuun jälkeen. Vanhat sopimukset viedään ainoastaan loppuun.

Pitkän linjan työttömien yhdistyksen sopimusneuvottelija pitää tilannetta äärimmäisen poikkeuksellisena.

– Tämä näyttää nyt tosissaan olevan ihan tukossa. Minä en henkilökohtaisesti jaksa uskoa että on mitään jatkomahdollisuuksia tukityöllistämiseen yhdistyspohjalta ja kolmannen sektorin työllistämisen kanssa. Näitä välityömarkkinoita on kovasti kehitetty, mutta nyt näyttää että ne ajetaan alas ihan valtion taholta, pohtii toimistonhoitaja Anneli Kemppainen Suomussalmen työttömien yhdistyksestä.

Anneli Kemppainen, toimistonhoitaja Suomu ry / Suomussalmen työttömien yhdistys
Anneli Kemppainen, toimistonhoitaja Suomu ry / Suomussalmen työttömien yhdistysYle / Pasi Peiponen

Työllisyysmäärärahaa on valtiolta saatu vähemmän tälle vuodelle Kainuuseen – arviolta jopa 30 prosenttia, arvioidaan Kainuun TE-toimistosta.

Työllisyysmäärärahojen riittävyys vaihtelee tällä hetkellä työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan alueittain, mutta samansuuntainen tilanne on lähes kaikkialla.

Anneli Kemppainen kuulee ihmisten puheissa kuulee nyt hätää Suomussalmella, miten työllistämismäärärahojen käy. Ja sen myötä pitkäaikaistyöttömien tukityöpaikkojen.

– Kyllä kaikki ihmettelee sitä että loppuko tätä nyt tähän sitten. Tätä on rakennettu vuosikymmeniä ja nyt sitten tämä on tässä. Toisaalta ymmärtää senkin, että yrityksiin sitä rahaa laitetaan mutta kaikki ihmiset eivät työllisty yrityksiin.

– Monelle pitkäaikaistyöttömälle on ollut siksi henkireikä että he ovat saaneet ainakin sen puoli vuotta tai vuoden olla jossakin työssä, muistuttaa Kemppainen.

Lisää aiheesta illan Ajankohtaisessa kakkosessa tänään klo 21.00. Haastattelussa mm. uusi työministeri Jari Lindström.

Lue seuraavaksi