Burundin presidentti voittanee vaalit – Yhdysvallat kyseenalaistaa vaalien uskottavuuden

Yhdysvallat on kyseenalaistanut vaalien uskottavuuden, koska Burundin hallitus on häirinnyt opposition toimintaa, lakkauttanut tiedotusvälineitä ja pelotellut äänestäjiä.

Ulkomaat
Burundin presidentti Pierre Nkurunziza.
Burundin presidentti Pierre Nkurunziza.AP Graphics Bank

Burundin presidentinvaalien ääntenlaskun odotetaan valmistuvan kahdessa päivässä. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan pääkaupunki Bujumburan vaalihuoneistoissa oli hiljaista yön levottomuuksien jälkeen. Ainakin kaksi ihmistä kuoli ammuskeluissa yöllä.

Presidentti Pierre Nkurunzizan vahvoilla kannatusalueilla äänestys oli uutistoimistojen mukaan vilkkaampaa. Maan vaaliviranomaiset arvioivat äänestysprosentiksi 74 prosenttia.

Paperilla vaaleihin osallistui kahdeksan ehdokasta, mutta suurin osa oli ilmoittanut vetäytyvänsä kisasta jo ennen vaalipäivää tänään tiistaina. Oppositio boikotoi vaaleja, sillä se pitää Nkurunzizan ehdokkuutta perustuslain vastaisena.

Nkurunziza ilmoitti huhtikuussa pyrkivänsä kolmannelle kaudelle, vaikka perustuslaki rajoittaa toimikaudet kahteen. Yhdysvallat on kyseenalaistanut vaalien uskottavuuden, koska Burundin hallitus on häirinnyt opposition toimintaa, lakkauttanut tiedotusvälineitä ja pelotellut äänestäjiä.

Burundi itsenäistyi Belgiasta vuonna 1961. Sen jälkeen maassa on koettu neljä vallankaappausta ja verinen sisällissota, jossa kuoli arviolta 250 000 ihmistä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters