1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat: Bin Ladenin luottomies surmattu ilmaiskussa Syyriassa

Yhdysvaltain mukaan Muhsin al-Fadhli oli Osama bin Ladenin luottomiehiä, ja yksi harvoista, jotka tiesivät syyskuun 11. päivän terrori-iskujen suunnitelmista.

Ryhmä tunnetaan nimellä Khorasan ja sen johtajana toimii al-Qaidan sisäpiiriin kuulunut 33-vuotias Muhsin al-Fadhli. Kuva: Yhdysvaltain ulkoministeriö

Yhdysvallat ilmoittaa tappaneensa ääri-islamistisen terrorijärjestö al-Qaidan avainhahmon ilmaiskussa Syyriassa. Kyseessä on Khorasan-ryhmän johtaja Muhsin al-Fadhli.

Yhdysvallat pitää Khorasan-ryhmää erityisen vaarallisena siksi, että se suunnittelee terrori-iskuja nimenomaan yhdysvaltalaisiin ja eurooppalaisiin kohteisiin. Khorasan toimii osana al-Nusran rintamaa Syyriassa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoi tiistaina, että al-Fadhli tapettiin ajoneuvossa Sarmadan kaupungissa Luoteis-Syyriassa lähellä Turkin rajaa heinäkuun 8. päivänä. Hän oli ilmaiskujen kohteena jo syyskuussa 2014, ja hänen kerrottiin virheellisesti kuolleen niissä.

Yhdysvallat oli luvannut seitsemän miljoonan dollarin eli noin 6,5 miljoonan euron palkkion tiedoista, jotka johtaisivat al-Fadhlin vangitsemiseen tai surmaamiseen. Sen mukaan al-Fadhli oli Osama bin Ladenin luottomiehiä, ja yksi harvoista, jotka tiesivät syyskuun 11. päivän terrori-iskujen suunnitelmista.