1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korean arvioidaan valmistautuvan uuteen ohjuskokeeseen

Pohjois-Korea on pystyttänyt uuden, korkeamman laukaisutornin ohjustukikohtaansa. 67-metrisestä tornista voidaan laukaista aiempaa Unha-3 -rakettia isompi raketti.

Pohjoiskorealainen sotilas vartioi Unha-3 rakettia Tangachai -rin avaruuskeskuksessa 8. huhtikuuta 2012. Kuva: Pedro Ugarte / AFP / Lehtikuva

Pohjois-Korea on pystyttänyt uuden, korkeamman laukaisutornin ohjustukikohtaansa.

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhapin haastattelemien eteläkorealaisten hallituslähteiden mukaan kyse on valmistautumisesta uuden pitkän kantaman raketin laukaisuun lokakuussa, kun Pohjois-Korean työväenpuolueen perustamisesta tulee kuluneeksi 70 vuotta.

Uusi 67-metrinen torni sopii Yonhapin mukaan aiempaa pitemmän kantaman raketin laukaisuun. Joulukuussa 2012 Pohjois-Korea laukaisi Unha-3 -raketin, jolla se kertoi kuljettaneensa esineen maata kiertävälle radalle. Yonhap kertoo, että laukaisua on pidetty laajalti onnistuneena.

Etelä-Korean puolustusministeriön kerrotaan yrittävän varmistaa Yonhapin tietoja.

Pohjois-Korean uskotaan kehittävän mannertenvälistä ballistista ohjusta. Arvioiden mukaan maa on vielä vuosien päässä sen käyttöönotosta. Maan tavoitteena on myös pienentää ydinkärkeä, jotta se voidaan asentaa sitä kuljettavaan rakettiin.

YK:n turvallisuusneuvosto on kieltänyt Pohjois-Koreaa tekemästä kokeita, jotka käyttävät ballististen ohjusten käyttämää teknologiaa. Maa on kuitenkin uhmannut kansainvälisiä varoituksia ja sanktioita jatkaessaan ohjus- ja ydinohjelmiaan.