1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliittisen laululiikkeen kiihkeydestä syntyi kirja

1970-luku oli työväen musiikin kulta-aikaa. Jyrkkyys ja sanomisen voimakas palo kuuluvat tänä päivänä rap-musiikissa.

Timo Kalevi Forss ja Rauhatäti
Tietokirjailija Timo Kalevi Forss on kirjoittanut kirjan poliittisen laululiikkeen historiasta Suomessa. Rauhatäti jatkaa samaa perinnettä omassa räpissään. Kansainvälinen oli 1930-luvulla kielletty laulu, mutta mikä on poliittisen laulun asema tänä päivänä?

Poliittisten laulujen historia on pantu kirjoihin ja kansiin.

Suomessa koko työväen kulttuuri oli sotien välillä pitkälti kielletty, ja tilanne muuttui vasta toisen maailmansodan jälkeen. Esimerkiksi Kansainvälinen ja Taistojen tiellä ovat olleet Suomessakin kiellettyjen laulujen listalla.

Toverit, herätkää - Poliittinen laululiike Suomessa -kirjan kirjoittaja Timo Kalevi Forss kertoi Ylen aamu-tv:ssä, että työväenliikkeen lauluja kiellettiin, koska kommunistien toiminta Suomessa oli kiellettyä sotien välisen ajan. Lapuan liikkeen noustua säädettiin lakeja, jotka kielsivät esimerkiksi Kansainvälisen laulamisen ulkoilmassa. Tietyt säkeistöt poistettiin kokonaan.

1910- ja 1920-luvuilla suomalaista työväenmusiikkia levytettiin kuitenkin Yhdysvalloissa.

1970-luku oli työväen musiikiin kulta-aikaa. Tuolloin perustettiin kuuluisa Agit Prop.

Forssin mukaan 1970-luvun alku oli taistolaisille viriiliä ja jyrkkää aikaa.

– Se oli ihmeellisen kiihkeää aikaa, pohtii Forss.

Nimenomaan jyrkkyys on kiinnostanut Forssia. Hän arvioi, että laitimmainen palo näyttää ehkä nyt naivilta, mutta silti kappaleet haastavat yhä ajattelemaan.

Tulenpalava kiihkeys ja sanomisen voimakas palo kuuluvat tänä päivänä ehkä enää rap-musiikissa.

– Rap-musiikissa on yhä yhteiskunnallista sanomaa, muistutti aamu-tv:ssä rap-artisti Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa. Hänen mielestään nuorissa pitäisi sytyttää elävä kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin.