1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haamutaksit pörräävät väärissä paikoissa

Jotkut taksit eivät aja kyytejään siellä, minne niille on myönnetty taksilupa. Haamutaksit aiheuttavat taksipulaa kotipaikkakunnilleen.

Kuva: Yle

Niin sanotut haamutaksit aiheuttavat päänvaivaa taksialalla. Uudenmaan Ely-keskuksen alueella on tullut tänä vuonna ilmi noin kymmenisen haamutaksitapausta.

Haamutaksilla tarkoitetaan taksia, jolle on myönnetty lupa tietylle alueelle, mutta taksilla kuitenkin ajetaan muualla tai sillä ei ajeta ollenkaan.

Koska luvat on kiintiöitetty, yksillä paikkakunnilla sellaisen saa helpommin kuin toisilla. Varsinkin huonoina aikoina yksittäistä yrittäjää saattaa houkutella kyytien hakeminen vilkkaammilta alueilta.

Lain mukaan taksiluvan pitää tyydyttää sen paikkakunnan kysyntää, jonne lupa on myönnetty.

– Jokaiselle asemapaikalle on määritelty tarpeellinen määrä taksilupia. Jos ne menevät muualle, silloin ei saada kiintiössä ajateltua palvelutasoa. Taksipalveluja on silloin liian vähän, kertoo laki- ja taksiasiat-ryhmän ryhmäpäällikkö Jussi Aholainen Uudenmaan Ely-keskuksesta.

Ely-keskuksen oman valvonnan lisäksi Haamutaksien luvat voidaan jopa peruuttaa, jos väärinkäytökset jatkuvat vielä huomautusten jälkeen.