Eurajoella karaistutaan pienestä pitäen: uimakoulu meressä

Meressä pidettävässä uimakoulussa opetellaan muun muassa hengenpelastusta aidossa ympäristössä. Lapset oppivat uimaan uimahallin mukavuuksia haastavammissa olosuhteissa.

uimakoulut
Eurajokelaiset lapset opettelevat uimaan meressä.
Eurajokelaiset lapset opettelevat uimaan meressä. Edes kylmät kelit eivät ole himmentäneet uimakoulun suosiota.Katja Halinen / Yle

Kesä on uimakoulujen aikaa. Kun monissa kunnissa uimataitoa opetellaan uimahalleissa, Eurajoella uimakoulu järjestetään meren rannalla. Luonnonvedessä pitää pärskeet ottaa huomioon opetuksessa eri tavalla kuin halleissa.

– Kyllä niitä hörppyjä tulee. Tämä vaatii niin lapselta kuin opettajaltakin vähän enemmän kuin uimahallissa. Aallot häiritsevät ja tekniikkaopetustuokioiden täytyy olla tosi lyhyitä, ettei tule kylmä, kertoo uimaopettaja Kerttu Soinila.

Uimakoululaiset pysyvät lämpiminä monien hippaleikkien avulla. Tänä kesänä merivedessä uimisen saloihin sukeltaa Eurajoella yhteensä noin 70 lasta. Edes kylmä keli ei ole verottanut uimakoulun suosiota.

Luonnonvesi koulii hengenpelastajia

Meressä järjestettävä uimakoulu totuttaa lapset heti ensi metreillä luonnonvesiin. Tosin eurajokelaiset lapset ovat meren rannalla tottuneet pulikoimaan.

– Kun uimahallissa käytetään altaan reunaa apuna opettelussa, täällä käytetään erilaisia kellukkeita ja uimalautoja. Tietysti matalassa rannassa jalat ylettyvät pohjaan hyvinkin pitkälle, sanoo toinen uimaopettaja Joonas Järvenpää.

Uimaopettajien mielestä luonnonvesissä järjestettävissä uimakouluissa on aivan erityinen etu.

– Jos joskus tarvitsee pelastaa vaikka jonkun henki, mitä täälläkin uimakoulussa opetellaan, on hyvä että sitä on harjoitellut heti alusta lähtien oikeissa olosuhteissa.