1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asuisitko kuin thaipoimija? – katso video

Metsämarjanpoimintaa säätelee tänä kesänä ensimmäistä kertaa marjayrittäjien ja kahden ministeriön välinen aiesopimus. Sopimuksen tavoitteena on kohtuullistaa poimijoilta perittäviä kuluja ja parantaa majoitus- ja peseytymistilojen laatua. Katso videolta, millaisissa oloissa marjanpoimijat Hankasalmella elävät.

Kotimaan uutiset
Kontteja pihassa.
Hankasalmelaisen Marja-Matti Oy:n 150 thaipoimijaa majoittuu rekan perävaunuun rakennetuissa asumuksissa.

Kolmen osapuolen – marjayritysten, työ- ja elinkeinoministeriön sekä ulkoasiainministeriön – solmima aiesopimus (siirryt toiseen palveluun) määrittää raamit, miten ulkomaalaisten marjanpoimijoiden työ tulee järjestää.

Yksi sopimuksen keskeisistä tavoitteista on kohtuullistaa marjanpoimijoilta perittäviä kuluja. Esimerkiksi polttoainekuluja poimijoilta saa veloittaa vain toteutuneen kulutuksen mukaan eli ajokilometreistä ja tankatuista litroista on pidettävä ajopäiväkirjaa.

Marjayritysten on myös pidettävä huoli siitä, että jokaisella poimijalla on mahdollisuus mahdollisimman suureen poimintatuloon. Toisin sanoen poimijat on ohjattava marjapaikoille – ja jos sellaista ei löydy majapaikan läheltä, heidät tulee siirtää lähemmäs satopaikkaa.

Poimijan palkka riippuu yhä kerätyistä kiloista

Marjanpoimijat eivät ole työsuhteessa, joten heillä ei ole minimipalkkaa. Viisumi kuitenkin edellyttää, että jokaisen poimijan on ansaittava vähintään 30 euroa päivässä. Tuon summan katsotaan riittävän Suomessa elämiseen.

Yritysten on myös ennakkoon arvioitava, miten paljon asumisesta, ruokailusta ja liikkumisesta koituu kuluja. Tarkkaa tietoa siitä, miten paljon kuluja kesän aikana kertyy, on yrityksistä vaikea saada. Laskemalla voi saada jonkinlaisen käsityksen.

Viime vuonna thaimaalaisten marjanpoimijoiden nettoansiot vaihtelivat Suomen suurlähetystön mukaan vajaasta 2 400 eurosta yli 2 900 euroon.

Viime vuonna mustikan hinta oli korkealla, eli jos poimija keräsi päivässä 50-60 kiloa mustikkaa, päivän bruttopalkka oli 85–105 euroa. Mustikat ovat parhaimmillaan heinäkuun lopusta syyskuun alkuun eli käytännössä poiminta-aikaa on 1,5 kuukautta. Näin ollen koko kauden bruttopalkka olisi 3 400–4 725 euroa, ja kulujen osuudeksi jäisi vähintään 1 000 euroa.

Todellisuudessa ulkomaalaiset marjanpoimijat keräävät mustikan lisäksi myös puolukkaa ja lakkaa, joilla on omat hintansa. Lisäksi hinta riippuu sadosta ja joka päivä tuskin ylletään huippusaaliisiin.

Nainen laittaa ruokaa konttikeittiössä.
Poimijoilla on oltava mahdollisuus laittaa ruokaa hygieenisissä tiloissa.Pauliina Tolvanen / Yle

Asumuksen on oltava lämmin ja turvallinen

Kulujen lisäksi viranomaiset seuraavat tänä kesänä tavanomaista tiukemmin majoitusolosuhteiden laatua. Majoituspaikkojen on oltava lämpimiä ja paloturvallisia.

Nukkumatilaa on oltava jokaiselle, samoin saniteettitilojen on oltava riittävät. Kylmä suihku ei riitä, vaan peseytymiseen tulee olla lämmintä vettä. Ruoanlaittoon on oltava hygieeniset tilat ja ruoan tulee olla ravitsevaa. Samat vaatimukset koskevat myös renkaiden päälle rakennettuja asumuksia.

Jos marjayrittäjä rikkoo aiesopimusta, yritykseltä voidaan evätä lupa tuoda maahan marjanpoimijoita.

Lue seuraavaksi