Hyppää sisältöön

Maailman vanhimpiin lukeutuvat Koraanin tekstit unohtuivat vuosisadaksi brittikirjastoon

Kun Birminghamin yliopistosta löydetylle muslimien pyhän kirjan osalle tehtiin radiohiiliajoitus, todettiin pergamentin olevan peräisin islaminuskon syntyhetkiltä.

Britanniasta Birminghamin yliopiston kirjastosta on löydetty Koraanin tekstejä, jotka lukeutuvat maailman vanhimpiin muslimien pyhän kirjan osiin. Kuva: Birminghamin yliopisto / EPA

Britanniasta Birminghamin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) kirjastosta on löydetty Koraanin tekstejä, jotka lukeutuvat maailman vanhimpiin muslimien pyhän kirjan osiin. Lampaan tai vuohen nahasta valmistetulle pergamentille kirjoitetut tekstit lojuivat unohduksissa lähes vuosisadan ajan ja löytyivät vasta, kun erilaisten Lähi-idästä peräisin olevien kirjojen ja dokumenttien kokoelmaa ryhdyttiin käymään läpi.

Oxfordin yliopistossa tehdyn radiohiiliajoituksen perusteella pergamentti on tehty vuosien 568 ja 645 jaa. välisenä aikana, eli se on vähintään 1370 vuotta vanha.

– Tutkijat eivät osanneet villeimmissä unelmissaankaan kuvitella, että se olisi niin vanha. On ollut todella jännittävää saada tietää, että meillä on yksi maailman vanhimmista Koraanin osista, iloitsee Susan Worrall Birminghamin yliopistosta Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Perimätiedon mukaan profeetta Muhammed sai Koraanin sisällön jumalallisina näkyinä, jotka alkoivat vuonna 610 jaa. ja jatkuivat aina hänen kuolemaansa, eli vuoteen 632 jaa. asti.

– Voidaan melko varmasti sanoa, että tälle pergamentille kirjatut Koraanin osat on laadittu alle kaksi vuosikymmentä Muhammedin kuoleman jälkeen, Birminghamin yliopiston professori David Thomas arvioi löytöä.

Löydetylle pergamentille kirjoitetut tekstit ovat Koraanin luvuista 18–20, eli Luolan suurasta, Marian suurasta ja TH:n suurasta.

Arvokas pergamentti päätyi Birminghamin yliopistoon osana Mingana-kokoelmaa, joka kerättiin Lähi-idän maista 1920-luvulla.