Kello tikittää kissaneiti Lumolle löytöeläinkodissa – uhkana lopettaminen

Löytöeläinkodeissa kesät ovat kiireistä aikaa. Etenkin löytökissoja otetaan huostaan päivittäin. Syksyä kohti meno kiihtyy. Ensisijainen toive olisi, että omistajat hakisivat lemmikkinsä kotiin. Jos kissalle ei löydy pysyvää kotia tai sijaiskotia, se pitää lopettaa.

Kotimaa
Lumo-kissa hoitajan sylissä
Juha Hintsala / Yle

Raahen löytöeläinkodissa kulunut kesä on ollut vilkasta aikaa, kertoo löytöeläinkodin toimintaa pyörittävän Rannikon 4H-yhdistyksen puheenjohtaja Riikka Mannila. Kissoja on tuotu lähes päivittäin, ja onnekkaimmat ovat palanneet jo omaan kotiinsa.

– Kun kissa otetaan talteen löytöeläinkotiin, kaikki kissaan liittyvät havainnot kirjataan ja eläimestä tiedotetaan yhdistyksen nettisivulla. Kissan karanteeniaika on lakisääteiset 15 vuorokautta. Mikäli omistaja ei nouda karanteenin aikana kissaansa, eläinlääkäri tutkii kissan ja se siirtyy löytöeläinkodin omistukseen. Samalla sille aletaan etsiä uutta kotia, Mannila kertoo.

Lemmikin mikrosiru tulisi rekisteröidä

Tottunut silmä näkee jo päältä päin, millainen tulevaisuus kissaa odottaa.

Noora Kastelli

Monissa kissoissa on mikrosiru, jonka avulla kissan omistaja löytyy yleensä nopeasti.

Raahen löytöeläinkodin vastuuhenkilön Noora Kastellin mukaan viime aikoina on eläinkotiin tuotu myös kissoja, joiden sirua ei ole rekisteröity mihinkään järjestelmään. Rekisteröimätön siru ei auta löytämään kissan omistajaa.

Hyvin hoidettu kissa pääsee hyvään hoitoon

Kastellin mukaan löytöeläinkodissa on koettu myös hyviä hetkiä.

– Aika ajoin löytökissat ovat päässeet takaisin omistajansa luokse. Tottunut silmä näkee jo päältä päin, millainen tulevaisuus kissaa odottaa. Jos lemmikki on hyvin hoidettu, niin uusi kotikin löytyy varsin pian, Kastelli kertoo.

Mistä koti Lumo-kissalle?

Aina onni ei kuitenkaan suosi söpöäkään kissaa. Kissa voi asustella löytöeläinkodissa enintään kahdeksan kuukautta. Mikäli tänä aikana kissalle ei löydy uutta kotia tai edes sijaiskotia, se lopetetaan.

Näin ikävästi voi käydä herttaiselle kissaneiti Lumolle, jos uutta kotia ei pian löydy. Lumo on rauhallinen, kiltti ja omissa oloissa viihtyvä kissa. Se sopii kotiin, jossa ei ole ennestään muita kissoja. Ihmisille erittäin ystävällinen neiti on välillä hyvinkin huomionkipeä.

– Lumo on meidän "sihteeri", mutta hän tarvitsee kiireellisesti oman kodin tai vaikkapa sijoituskodin, Noora Kastelli huokaa.