Kännykkäkuva korvaa erikoislääkärin vastaanoton – säästöä kunnille?

Voidaanko ihotautilääkärien vastaanottoja vähentää etäyhteyden avulla ja säästää kustannuksia? Palvelua markkinoidaan kunnille kustannussäästöillä. Ensimmäisenä tilaisuuteen tarttui kuitenkin yksityinen terveyspalveluyritys Attendo.

A-studio
Kännykällä kuvataan ihotautia.
Erikoislääkäri antaa arvion kuvan perusteella.Yle

Kaikissa Attendon pyörittämissä terveyskeskuksissa on tarkoitus ottaa käyttöön sovellus, joka korvaisi osan ihotautilääkärien vastaanottokäynneistä. Ensimmäisenä sitä on kokeiltu Kymenlaaksossa sijaitsevassa Pyhtään kunnassa.

Terveyskeskuslääkäri ottaa potilaan iho-ongelmasta kameralla kuvan ja sanelee lähetteen, vastaus erikoislääkäriltä tulee vuorokauden kuluessa. Potilasta ihotautilääkäri ei siten tapaa lainkaan.

– Kyllä tämä selkeästi nopeuttaa konsultaatiovastauksen saamista, ja nimenomaan se, että kuva on ihosairauksien osalta tosi keskeinen, kertoo Attendon lääkäri Juha-Matti Lindholm Pyhtään terveyskeskuksesta.

Kyse on viime marraskuussa perustetun PaDoc-nimisen yrityksen tuotteesta.

– Kasvuodotukset ovat erittäin isot pelkästään Suomessa. Meidän konsultaatio maksaa 70 euroa, ja jos päästään johonkin kymmeneen prosenttiin ihotautilähetteistä, niin sekin olisi satojen tuhansien vuosittainen bisnes, toimitusjohtaja Sampsa Kauppi arvioi.

Pyhtään lisäksi Attendo on ostanut sovelluksen neljään muuhun terveyskeskukseensa. Kaupin mukaan kunnista myös Inari ja Kemijärvi ovat ottamassa sitä käyttöön.

Säästöt kunnille vai terveyspalveluyritykselle?

Pyhtää ulkoisti sote-palvelunsa Attendolle vuoden alusta. Kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Timo Hokkanen kuulee A-studiolta ensi kertaa, että kunnan terveyskeskuksessa on kesän ajan käytetty PaDocin ihotautien etäkonsultaatiota.

Kumpi tässä lopulta säästää, kunta vai Attendo?

– Attendo säästää kustannuksissaan. Tässä tilanteessa kun on kokonaisulkoistus tehty, ja jos Attendo kehittää hoitoprosessejaan, niin Attendo saa siitä sen taloudellisen hyödyn. Sen pitää vaan vastata palvelusopimuksen mukaisesti, mitä siellä on määritelty. Plus kuntalaisten tyytyväisyys palveluun on myös se, minkä pitää toteutua, Hokkanen sanoo.

PaDocin toimitusjohtaja Kaupin mukaan sovellus tuo kunnille selvää säästöä.

– Siinä ei kauan kestänyt, kun myin palvelun kaikkiin Attendon terveyspalvelukeskuksiin, koska ne tietävät, että pystyvät säästämään puolet erikoislääkärien kustannuksista ihotautialalla.

Valtaosa kotimaisesta terveysteknologiasta vientiin

PaDoc aikoo keskittyä aluksi kotimaan markkinoille, mutta suunnittelee laajentavansa palvelua jatkossa esimerkiksi Norjaan.

Monet suomalaisista terveysteknologiayrityksistä hakevat alusta lähtien markkinoita ulkomailta. Suomalaisen huipputeknologian viennistä jo puolet on terveysteknologiaa. Viime vuonna viennin arvo ylsi uuteen ennätykseen, 1,8 miljardiin euroon.

Terveysteknologiasta keskustellaan keskiviikon A-studiossa kello 21.05 alkaen Yle TV 1:ssä ja Yle Areenassa.