Äijä ei ämmiä kuuntele – terapeutille mennään vain äärimmäisessä hädässä

Suomalaisen miehen isoimmat kriisit tulevat vastaan, kun kohdalle osuu avioero tai työttömyys. Parisuhteen päättyminen voi tulla yllätyksenä ja asian käsittely alkaa kunnolla vasta eron jälkeen. Potkut töistä taas irrottavat miehen tutun porukan ulkopuolelle, vaille sen tukea.

tiede
Työntekijä korjaa autoa.
Koronatilanne saattaa tyhjentää monen yrityksen kassan.Sakari Partanen / Yle

Miesten tapa käsitellä tunteitaan ja tunne-elämän kriisejä on toiminnallisuus. Kun ahdistaa, mennään kaljalle tai pelaamaan kavereitten kanssa. Tämä ehkä helpottaa hieman, mutta vaara vaanii kulman takana: kierre saattaa pahentua ilman ammattiapua, ryyppy jää päälle tai itsetuhoiset ajatukset lisääntyvät.

Psykoterapeutti Lauri Mannermaan mukaan miehille ammattiapu tuntuu kovin vieraalta.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että aika lailla tullaan jonkun puolison tai muun pakottamana. Tai sitten jos oma tilanne on niin paha, koetaan että nyt mitään muuta ei voi tehdä.

"Kun pitäs pystyy elämään yhdessä"

Joskus käy niin, että mies elää omassa parisuhteessaan jossain muussa kuin vallitsevassa todellisuudessa, luo uraa ja unohtaa kumppanin. Ero aiheuttaa silloin ison kriisin.

– Kyllä ne on aika pitkälti liittyy parisuhteeseen eli parisuhteeseen kariutumiseen. Jos on parisuhde loppunut, ja jos on perhettä, lapsia niin sitten varsinkin suhteesta lapsiin tulee hätä siitä, että mitä nyt, selventää Mannermaa kriisin syitä.

Mies voi taas olla ihan täysin yksin tunteittensa kanssa ja me miehet ollaan totuttu  siihen, että enemmänkin toiminnallisesti käsitellään tunteita.

Lauri Mannermaa, psykoterapeutti

– Toinen osapuoli on ehkä jo käsitellyt asiaa, miettinyt mielessään sen. Mies voi taas olla ihan täysin yksin tunteittensa kanssa ja me miehet ollaan totuttu siihen, että enemmänkin toiminnallisesti käsitellään tunteita.

– Voidaan lähtee urheilemaan tai kaljalle. Sen jälkeen kun ollaan yksin tunteiden kanssa, niin tilanne voi mennä aika pahaksi, sanoo psykoterapeutti.

"Vaikka terveydentila ois minkälainen"

Eri kaupungeissa ammattiavun saaminen vaihtelee. Terapeutteja riittää etelässä ja isommissa kaupungeissa, mutta usein mies kaipaa sellaista kohtaamista, missä voisi puhua kuin mies miehelle. Sellaiseen on suomalainen mies tottuneempi.

Kelan tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan miehet ja naiset käyttävät psykoterapiapalveluita hyvin eri tavoin. Vuonna 2014 miehistä 5822 ja naisista 19232 sai Kelan tukea terapiaan.

Lauri Mannermaa rinnastaa tunne-elämän hoidon auton huoltoon. Miehelle auton määräaikaishuollot ja muut korjaukset ovat yleensä itsestäänselvyyksiä. Oman itsensä tunteminen ei juurikaan ole.

– Sanoisin että se lähtee siitä, että tunne itsesi, ymmärtäisi omaa manuaaliaan. Jos käyttää autovertausta, niin ymmärtäisi, miten auto toimii, kuvailee Mannermaa.

Kelan lomake psykoterapialaskun korvaamiseen.
Tiina Jutila / Yle

"Tosimies se ei turhia tunteile"

– Seuraava olisi että ymmärtäisi liikennesäännöt eli vähän ihmissuhteita, töissä tai parisuhteessa, ne yleensä toistavat samaa kaavaa.

Näitä liikennesääntöjä psykoterapeutti käy usein läpi asiakkaidensa kanssa. Miehille niissä on ehkä enemmän opeteltavaa.

– Joskus tapahtuu ihan kuin laittaisi valokatkaisimen päälle: Aha näinhän se on! Silloin enemmän vapauksia valita ja se ahdistus voi jo vähentyä ja tulla enemmänkin aivot takaisin päälle.

– Silloin kun on rentouduttu tai ollaan oman sietoikkunan sisällä, silloin kehittyneet osat aivoista on päällä, pystytään tekemään järkeviä ratkaisuja, kertoo Mannermaa terapian kulusta.

"Ei auta vaikka nainen kuinka nalkuttaa"

Parisuhteessa elämisen liikennesäännöt ovat usein hukassa. Pitää oppia tuntemaan oman itsensä ja kasvuperheessään opitut tavat käsitellä tunteita sekä kumppanin tavat. Lisäksi vielä hyväksyä hänen erilaisuutensa. Tässä on tekemistä monelle.

– Ideaali olisi se, että me ymmärrettäisiin oma toimintatapamme ja toisen ihmisen toimintatapa ja hyväksyttäisiin tämän ihmisen erilaisuus, korostaa psykoterapeutti.

Hyväksymisen jälkeen tasavertainen parisuhde saattaa onnistua. Silloin kummankin osapuolen tarpeet otetaan tasapuolisesti huomioon.

– Ajatukseni on tavoittaa 50-50 -suhde, mikä aika usein ajautuu sellaiseen 95-5 -suhteeseen, jossa toisella ihmisellä on enemmän, koska parisuhteessa tapahtuu semmoinen polarisoituminen. Toisesta tulee kontrolloivampi ja tarkempi ja toisesta tulee taas semmoinen, jolla ei ole sääntöjä ollenkaan ja joka menee täysin tunteiden mukaan, kuvaa Lauri Mannermaa parisuhteiden monimutkaista dynamiikkaa.

(väliotsikot Jukka Pojan laulusta Äijä)