1. yle.fi
  2. Uutiset

Alkoholitutkija varoittaa: "Jos yhdestä illasta tulee kaksi krapulapäivää, on syytä huoleen"

Liiallisen alkoholin nauttimisella on seurauksensa. Päänsärky ja pahoinvointi selätetään ainakin levolla, eikä krapulapäivänä pitäisi missään nimessä lähteä urheilemaan.

Kotimaan uutiset
Nainen krapulassa.
Katja Oittinen / Yle

Menikö viime yönä liian lujaa? Tuliko juotua muutama liikaa? Seuraavana päivänä voi pahoinvoinnin ja päänsäryn vuoksi olla pelonsekaiset tunnelmat.

– Se on aika tyypillistä. Mutta sitä ei voida määrittää kovin hyvin. Pahoinvointi ja päänsärky ovat konkreettisia oireita, mutta sitten voi tulla epämiellyttävä tila, jossa ihminen on sekava. Pallo on hukassa, Helsingin yliopiston dosentti ja alkoholitutkija Peter Eriksson sanoo.

– Sille ei oikein ole nimeä, mutta siihen liittyy monta asiaa. Muisti on mennyt, on huolia ja pelkoja. Vaikka muita oireita ei ole, niin tuntee olonsa sekavaksi.

Sohvan pohjalla sangon kanssa makaava voi ihmetellä, miksi kaveri on yhteisen juhlaillan jälkeen virkeänä.

– Se liittyy myös humala-asteeseen. Jos kaksi ihmistä käyttää alkoholia suurin piirtein saman verran voi toinen humaltua enemmän. Humalaan ja krapulaan on biologinen alttius. Sen me tiedämme, että humala-aste suoraan korreloituu krapulaan. Mitä kovempi humala, sitä pahempi krapula, Eriksson kertoo.

– On myös ryhmä ihmisiä, jotkasaavat krapulan jo pienestä määrästä. Heillä on todennäköisesti synnynnäinen alttius, yhdestäkin annoksesta tulee humalan sijasta suoraan krapulan oireita. Heitäkin on aika paljon.

Krapulapäivän aikana ei kannata tehdä mitä vaan.

Peter Eriksson

Jos krapulapäivänä ei koskaan muista eilisillan tekosia, voi kyseessä olla jotain vakavampaakin.

– Krapula on toksinen reaktio. Myrkytysvaikutukset ovat suurimmillaan kovan humalan seurauksena. Muistinmenetys ja jonkinlainen ohimenevä aivovaurio ovat mahdollisia. Jos niitä alkaa tulla useammin ja helpommin, on riski, että kyse on vakavammasta tilasta. Aivoihin on voinut tulla pieni tuho, joka mahdollisesti ei palaudu.

Yhdestä illasta kahden päivän krapula?

Tutkijan mukaan krapula voi yltyä niin pahaksi, että kannattaa hakeutua lääkärin pakeille.

– Kyllä krapulassa kuolintapauksia tulee. Se johtuu yleisimmin siitä, että ihminen yrittää urheilla liiallisesti. Ihmiset haluavat uskoa, että krapulassa voi tehdä mitä vaan. Jos on juonut paljon, voi verensokeri olla alhaalla. Se ei varsinaisestikuulu krapulan oireisiin vaan johtuu alkoholin sokerituotantoa estävästä vaikutuksesta. Jos sitten urheillaan paljon, saattaa seuraus olla aivokuolema, eli aivot eivät saa sokeria riittävästi. Krapulapäivän aikana ei kannata tehdä mitä vaan.

On myös ryhmä ihmisiä jotka saavat krapulan jo pienestä määrästä.

Peter Eriksson

On totta, että nuorena alkoholista ei tule niin pahaa krapulaa. Syitä on useita, mutta tutkijan mukaan yksi niistä on tärkein.

– Varsinainen juomisjakso tapahtuu nuorena, jolloin biletystä on paljon. Sietokyky kasvaa ja ihminen kestää enemmän. Alkoholi on kuitenkin myrkky, johon aivot yrittävät vasta vaikuttaa. Sieto kasvaa, mutta häviää sitten kun ei juo enää niin paljoa. Kun uudelleen juodaan satunnaisesti, tulee humalasta ja krapulasta kovempia, dosentti Peter Eriksson Helsingin yliopistosta sanoo.

Kostean bileillan jälkeinen päivä voi mennä sängyssä makaillen, mutta jos sitäkin seuraavana päivänä huono olo vetää sängynpohjalle, on hyvä alkaa miettimään juomistottumuksiaan.

– Toinen krapulapäivä on harvinainen. Jos yhdestä illasta tulee kaksi krapulapäivää, on syytä huoleen. Silloin biologisesti ihminen ei kestä tätä. Myrkkyvaikutukset ovat isot ja juomista pitäisi vähentää. Jos kepillä jatketaan jään kokeilemista, niin se ei ole kyllä hyvä, Eriksson lisää.

Lue seuraavaksi