Oulun Vesi otti aikalisän Viinivaara-tutkimuksissa

Oulun Vesi jatkaa Viinivaaran alueen tutkimustöiden valmistelua, mutta vastustusta herättäneet maastokäynnit on yhtiön mukaan keskeytetty.

Kotimaa
Viinivaaran lähde
Timo Nykyri / Yle

Oulu päätti toukokuussa, että kaupungin vedenottojärjestelmää laajennetaan Viinivaaran pohjavesialueelle. Valtuuston päätöksestä on valitettu, mutta vesihankkeen valmistelua on jatkettu kesän aikana.

Pohjavesialueen maanomistajat vastustavat voimakkaasti Oulun Veden alkukesän maastoselvityksiä Viinivaaran alueella. Töiden keskeyttämiseksi on haettu hallintopakkoa, josta odotetaan lupaviranomaisen päätöstä lähiviikkoina.

Vesiyhtiön mukaan maastossa ei ole viime päivinä enää käyty, mutta tutkimustöiden valmistelua jatketaan normaalisti. Oulun Veden toimitusjohtajan Jouni Lähdemäen mukaan aikatauluja joudutaan venyttämään.

– Esimerkiksi kasvillisuuskartoitusten tekeminen on viivästynyt, mutta ne pyritään edelleen ajoittamaan loppukesään ja syksyyn.

Kolmasosa Oulun vedestä halutaan Viinivaarasta

Viinivaara sijaitsee Oulun, Pudasjärven ja Utajärven rajamailla ja pohjaveden ottosuunnitelmat ovat olleet Oulussa vireillä eri laajuuksissaan jo kymmeniä vuosia.

Vaasan hallinto-oikeus kumosi Oulun Veden laajat pohjavesisuunnitelmat pari vuotta sitten. Vesiyhtiö ei valittanut päätöksestä, mutta jatkaa hankkeen valmistelua pienemmässä mittakaavassa.

Kanta-Oulussa kulutetaan Oulun Veden mukaan vettä lähes 30 000 kuutiota vuorokaudessa. Vesiyhtiö tavoittelee Viinivaarasta noin 11 000 kuution pohjavesituotantoa, joka toimisi myös kaupungin varavesijärjestelmänä Oulujoen pintavedelle.