Painekattila oli kaiken alku – Nokkakivi tahtoo olla suuri ja pieni huvipuisto

Laukaalaisen huvipuisto Nokkakiven kävijämäärät ovat kasvaneet reippaasti viime kesään verrattuna. Huvipuistoa laajennetaan järjestelmällisesti suuremmaksi, mutta samalla halutaan säilyttää pienen huvipuiston henki.

huvipuistot
Nokkakiven huvipuiston maailmanpyörä.
Ere Ek / Yle

Laukaalaisen Nokkakivi-huvipuiston kesä alkoi vauhdikkaasti ja kävijämäärät nousivat parhaimmillaan yli 40 prosenttia viime kesästä. Heinäkuussa kävijämäärä on taittunut ja etumatka viime kesään kaventunut.

Toimitusjohtaja Lauri Vartiainen sanoo, että säiden puolesta kesä on ollut surkein huvipuiston historiassa. Nokkakivi on pieni puisto, mutta sitä laajennetaan järjestelmällisesti.

Tämä on kuitenkin vielä liian pieni puisto siihen, että olisi varaa heittää jalat pöydälle ja istua toimistossa laskemassa rahoja.

Lauri Vartiainen, toimitusjohtaja

– Meillä on sellainen periaate, että joka toinen vuosi tulee lasten laite ja joka toinen vuosi aikuisten laite ja kyllä me ainakin vielä kymmenkunta laitetta pyritään hankkimaan tänne. Tarkoitus on, että tästä tulee ihan todella iso puisto, mutta yritetään pitää edelleen se pienen puiston henki kyllä, Vartiainen kertoo.

Kymmenen päivän sääennuste saa joskus toimitusjohtajan päästelemään ärräpäitä ja joskus hymyilemään tyytyväisenä. Laajentamishaaveet ovat pitkälti riippuvaisia siitä, mitä taivaalta kunakin päivänä tulee vai tuleeko mitään.

– Ainahan on jatkuva aika- ja rahapula, että varsinkin tällaisessa pikkupuistossa resurssit ovat rajallisia. Yleensä aina seuraavan kauden uudistukset riippuvat siitäkin, mitä edellisellä kaudella jää kassaan. Jos tulee kaatosadekesä, silloin pitää suunnitelmia lykätä aina yhdellä vuodella.

Kaiken takana on Painekattila

Idea huvipuistosta lähti toteutumaan parikymmentä vuotta sitten kun Tykkimäen huvipuiston Painekattila-laite tuli myyntiin. Laite ostettiin Laukaaseen vuonna 2003.

Vauhtivirveli-huvipuistolaite Nokkakiven huvipuistossa Laukaassa.
Vauhti-Virveli on yksi Nokkakiven suosituimmista laitteista. Ere Ek / Yle

– Ajattelimme, että nyt meillä on huvipuistolaite ja sille pitää löytää koti. Tajusimme, että ollaan kohta niin vanhoja patuja, että jos ei tätä huvipuistohanketta laiteta alulle, ei me sitä ehditä viemään läpi, Vartiainen muistelee.

Nokkakivi on nyt auki yhdeksättä kesää. Puiston esikuvana on vanha, perinteinen amerikkalainen huvipuisto. Suosituin laite Vartiaisen mukaan puistossa kummitusjuna, johon ostetaan eniten kertalippuja.

Puistoa käyttävät ahkerasti lapsiperheet ja tyytyväisimmät asiakkaat ovat ala-asteikäisiä tai nuorempia.

– Teini-ikäisiä me emme tavoita niin hyvin vielä, koska meillä ei ole niin isoja laitteita. Toisaalta pienet natiaiset ovat todella kiitollinen asiakasryhmä, Vartiainen kertoo.

Huvipuiston toimitusjohtaja on yleistyömies. Oli kyseessä sitten tilapäinen häiriö huvipuistolaitteessa, pehmiskonessa tai pankkikortinlukijassa, toimitusjohtaja löytää tiensä paikalle korjaamaan ongelmaa.

– Päivä kuluu huvipuistossa hermostuneena kävellessä ja pieniä ongelmia ratkoessa. Tämä on kuitenkin vielä liian pieni puisto siihen, että olisi varaa heittää jalat pöydälle ja istua toimistossa laskemassa rahoja, Vartiainen toteaa.

_Nokkakiven huvipuistossa vieraili toimittaja Elina Kinos. _

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus