Huutokauppakeisari löysi keisarinnan netistä – "Kaveri sanoi, että osta tietokone, siellä ne on ne hyvät naiset"

Suomen Huutokauppakeisaria seuraa television välityksellä parhaillaan jopa puoli miljoonaa silmäparia. Aiemmin lopettaminen oli mielessä, mutta nyt Palsanmäen pariskunnalla riittää työnsarkaa. Netti yhdistää tavaran ja omistajan, mutta yhdistipä se yhden keisaripariskunnankin.

ilmiöt
Aki ja Heli Palsanmäki.
Mikko Kuparinen / Nelonen Media

Kolme tuotantokautta takana, neljäs tulossa. Suomen Huutokauppakeisari on kaikille televisiosta tuttu. Hirvaskankaalla (siirryt toiseen palveluun) huutokauppaa pitävä Palsanmäen pariskunta yllättyi pikasuosiosta. Aki Palsanmäki on ylpeä ohjelman suosiosta syystäkin. Suomen Huutokauppakeisari on mennyt monien suosikkiohjelmien ohi katsojaluvuissa.

– Ei osattu aavistaa. Kanavankin kanssa on keskusteltu, että he odottivat sataa tuhatta katsojaa. Aluksi, kun ohjelma pyöri Jimillä, oli katsojia 200 000–300 000. Kun siirryttiin Neloselle niin puoli miljoonaa meni rikki.

– Se on yllättänyt meidät kaikki. Täytyy tietyllä tavalla röyhistää rintaakin.

Palsanmäen Huutokaupat on ollut toiminnassa jo yli 27 vuotta. Sukupolven vaihdos tapahtui vuonna 2006.

– Suomessa oli ohjelman alkuaikoina huutokaupoissa hiljaisempi hetki. Ne eivät olleet hottia. Mekin mietimme isän kuoleman jälkeen lopettamista, Aki kertoo.

Aarteita ja aarteita

Kun ohjelma alkoi, kaikki muuttui. Suomen Huutokauppakeisari on saanut Kultaisen Venlankin.

– Maalaishuutokauppiaista ei tule koskaan miljonäärejä, eikä ole tarkoitus tullakaan. Nyt on töitä niin mukavasti, että pysytään leivässä.

– Venla-palkinto tuntuu edelleenkin hienolta. Alkaa tajuamaan minkälainen palkinto se on tuolla televisiomaailmassa. Ei niitä Keski-Suomeen ole tullut.

Pysti ei missään nimessä ole huutokaupan.

Kyllä se joskus vähän sisällä kismittää, jos tavara menee liian halvalla myyntiin.

Aki Palsanmäki

– Saa laittaa minut ensin huutokaupattavaksi, Heli naurahtaa.

– Olen sanonut joskus leikkimielisesti, että otan sitten Venlan sinne viimeiselle matkalle mukaan, Aki lisää.

Netti on huutokaupassa tärkeässä osassa, mutta onpa internetin ihmeellisestä maailmasta löytynyt muitakin aarteita kuin tavaraa.

– Työkaveri katsoi poikamiesvuosina, että ei tuo elämä käy Aki-pojalle. Akka pitää hommata. Kaveri sanoi, että osta tietokone, siellä ne on ne hyvät naiset. Ostin sitten tietokoneen ja näppäilin hyvällä 1-sormijärjestelmällä treffipalstalle. Helin kuva ilmestyi siihen, ja sitten se oli menoa.

Kesälomalaisia käy paljon

Tavara vaihtaa omistajaansa nopeasti Huutokauppakeisarin käsissä. Tavaroilla ei ole pohjahintaa, vaan yleisö määrää hinnan.

– Kyllä se joskus vähän sisältä kismittää, jos tavara menee liian halvalla myyntiin, Aki miettii.

– Eikä sillä paikalla ole väliä. Heli kuvaa nettiin kaikki tavarat. Se on sama vaikka laittaisi huutokaupan Iirönkäkkärään, ihmisiä tulee kyllä.

Aki muistelee alkuvuosina yleisössä olleen vain kolmisenkymmentä ihmistä. Määrä on pieni, varsinkin kun ajattelee myynnissä olleen jopa 400 erilaista tavaraa.

– Viime perjantaina oli yli tuhat ihmistä. Kesälomalaisia käy paljon. Eihän sinne kaikki tule tavaraa ostamaan. He ostavat sitten kahvin ja makkaran. Se heille suotakoon, Aki sanoo.

Maalaishuutokauppiaista ei tule koskaan miljonäärejä, eikä ole tarkoitus tullakaan.

Aki Palsanmäki

"Siinä syytettiin keisaria vaikka mistä"

Mistä kokenut huutokauppias tietää ettei ostettu tavara ole varastettua?

– Se on vaikea asia. Olen jutellut muiden myyjien kanssa. Ei se tavara haise varastetulle. Siinä pitää olla hyvä lukija ja ihmistuntija. Peräkonttiostaminen on jätetty aika vähälle. Pitää vaan kysellä mistä tavarat ovat peräisin.

– Jyväskylän poliisi tarkistaa joka perjantai mitä tavaraa meillä myydään. Ja kuka toisi varastettua tavaraa myyntiin, kun nehän kuvataan nettiin?

Huutokauppakeisaria ja -keisarinnaa syytettiin varastetun tavaran myynnissä jonkin aikaa sitten. Pariskunta voitti jutun.

– Siinä syytettiin keisaria vaikka mistä. Syyttäjä syytti hatarin perustein, voitto kotiin ja that's it.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.