Poliisi ohjeistaa asuntomurtojen varalle: Tarkkaile ympäristöäsi, mutta älä ota poliisin roolia

Asuntomurtojen selvittämisessä kaivataan usein kansalaisten apua. Parhaiten voi auttaa tarkkailemalla asuinympäristöään. Digitekniikka on tehnyt dokumentoinnin helpoksi.

Kotimaa
Omakotitaloja puiden katveessa.
Kari Mustonen / Yle

Eri puolilla Suomea on tehty kesän aikana runsaasti asuntomurtoja. Murtoaaltoja on ollut muun muassa Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Salossa, Turussa ja Etelä-Savossa.

Poliisi pyytää usein ihmisten apua asuntomurtojen selvittämisessä ja ottaa mielellään vastaan silminnäkijähavaintoja.

Yleisövihjeitä tuleekin runsaasti. Esimerkiksi Salossa heinäkuussa tapahtuneista asuntomurroista Lounais-Suomen poliisi tiedotti viime viikon maanantaina ja sai heti noin sata vihjettä.

– Jos kotikulmilla ajelee vieras auto, jonka ei ajattele kuuluvan sinne, kannattaa rekisterinumero ottaa ylös. Heti ei välttämättä tarvitse soittaa poliisille, mutta tiedoista voi olla apua, jos sillä alueella myöhemmin paljastuu jotain, sanoo rikoskomisario Pekka Uotila.

– Digiaikana on monenlaisiakin keinoja napata kuva talteen autosta, jos tulee tunne, että liikkeissä on jotain hämärää.

Ulkomaiset ajoneuvot herättävät usein asukkaiden huomion.

– Vaikka meillä on ulkomaalaisia työntekijöitäkin aika paljon, eivät nämä kaverit yleensä tule töihin tänne. Varsinkin liettualaisia ja romanialaisia on aika vähän töissä ainakaan omakotialueilla, Uotila muistuttaa.

Älä lähde seuraamaan vierasta autoa

Omakotiasukkaat ovat esimerkiksi Salossa miettineet, miten poliisi mahtaa suhtautua siihen, jos asukas lähtee seuraamaan epäilyttävää, ulkomaalaista autoa.

– En kehota ketään ottamaan poliisin tai vartiomiehen roolia. Poliisin homma on seurata autoa.

Uotila muistuttaa, että järki täytyy pitää kädessä, vaikkeivät asuntomurtojen tekijät yleensä käytäkään väkivaltaa. Tekijät liikkuvat nopeasti paikasta toiseen, ja vanhojen tilalle tulee kuitenkin uusia.

– Neljä-viisikin ryhmää saattaa samaan aikaan pyöriä eri puolilla Suomea, ja he pitävät yhteyttä toisiinsa. Heille ei yleensä kelpaa kuin kulta ja raha. He eivät turhia kuljettele, eivät vie televisioita tai tietokoneita, luonnehtii Pekka Uotila.