1. yle.fi
  2. Uutiset

Työkoiria on, mutta missä ovat työkissat? Allaskaappi ja Pesukone täyttävät harvinaistuvaa hiirikissan virkaa

Kaakamolaiset kissat Allaskaappi ja Pesukone ovat "ammattikuntansa" ylpeitä edustajia. Palkkaa kaksikolle ei makseta, mutta molemmat hoitavat kiitettävällä innolla tehtäväänsä hevostallin hiirikissoina.

Kotimaan uutiset
Kissa väijyy lintua hevostallin katon rajassa
Laura Valta / Yle

Maatiaiskissat Allaskaappi ja Pesukone ovat erikoisista nimistään huolimatta varsin kissamaisissa töissä kaakamolaisella tallilla. Ne asuvat hevosten kanssa saman katon alla ja pitävät huolen siitä, ettei ratsujen ruoka saastu jyrsijöiden kikkareista.

AK ja PK on otettu tallille nimenomaan siksi, että ne ovat tehokkaimpia hiiren karkottajia tallin viljavarastoista. Muitakin keinoja on testattu, mutta talliolosuhteissa ne eivät riittäneet.

– Edellistalvi oltiin ilman kissaa, ja tämä täyttyi hiiristä ja myyristä. Kyllä se hygienian kannalta on ehdoton. Kun on kaksi kissaa, ei ole yhtään papanoita kaurapaikoilla, toteaa tallin omistaja Katariina Pajari.

Hiirikissoille nimet piilopaikoista

Pajarin tallikissat ovat tuulahdus kissojen menneisyydestä. Aikanaan kissat kesyyntyivät ihmisen kumppaniksi juuri viljavarastojen ansiosta; läheinen suhde hyödytti kumpaakin, kun ihmisen ravinto pysyi puhtaana ja kissat saivat saalistaa jyvien houkuttelemia hiiriä.

Allaskaappi ja Pesukone ovat oiva esimerkki kissojen hyötykäytöstä. Kun Katariina Pajari haki villiintyneet kissanpennut ravitallilta, oli toinen piilossa pesukoneen moottorissa ja toinen allaskaapissa.

Ratsutallilla ne kesytettiin, ja kissat ryhtyivät hoitamaan työtään. Silloin kun eivät hiiriä hätyytä, ovat entiset villikissat AK ja PK:kin mielellään ihmisten rapsuteltavina.

Tallikissa lepää hevospilttuun vieressä
Kaakamolainen tallikissa Pesukone levähtää mielellään kulkuväylän tuntumassa, jossa saattaa saada rapsutuksiakin.Laura Valta / Yle

Työkissa on virallisesti tuntematon käsite

Virallisesti työkissan roolia ei Suomessa tunneta. Yleisimmin kissa "työskentelee" Allaskaapin ja Pesukoneen tapaan tallilla tai vaikkapa maatilalla jyrsijöitä jahtaamassa, mutta hiirikissojen määräkin on maatalouden muuttuessa vähentynyt.

Kissa-lehden päätoimittajan Milla Taljan mukaan esimerkiksi vanhainkodeissa työskentelevät terapiakissat eivät enää ole mikään tavattoman harvinainen ilmiö.

Kissoja "työskentelee" Suomessa ja maailmalla myös esimerkiksi mainoksissa tai kissavideoiden tähtinä.

– Kissavideoiden kohdalla voi tietysti kysyä, että onko kyseessä kissan työ vai omistajan oma ajanviete tai julkisuustemppu, Talja pohtii.

Vapaana vaeltavat villiintyneet kissat ovat lainsuojattomia. Useimmat kissat olla möllöttelevät kotona vailla muuta virkaa kuin olla omistajiensa rapsuteltavina. Tärkeä henkistä hyvinvointia ylläpitävä työ toki sekin.

28.7. klo 9.14 Täsmennetty. Vapaana vaeltavat ja villiintyneet kissat ovat lainsuojattomia.

Lue seuraavaksi