Turvapaikanhakijoiden keskukset täyttyvät myös pohjoisessa

Maahanmuuttovirasto etsii kuumeisesti vapaata tilaa turvapaikanhakijoille pohjoisimpia vastaanottokeskuksia myöten. Äskettäin suljettu Ruukki avataan nopeasti uudelleen ja Tornioon kaavaillaan uutta keskusta.

Kotimaa
Näkymä Ruukin vastaanottokeskuksen ikkunasta.
Ari-Pekka Sirviö / Yle

Maahanmuuttovirasto ennakoi turvapaikanhakijoiden määrän tuplaantuvan normaalista kuluvana vuonna. Kentällä ennustetaan jopa triplaantumista.

Viime vuosina Suomeen on pyrkinyt 3 000–4 000 turvapaikanhakijaa. Avoinna olevat vastaanottokeskukset ovat jo käytännössä täynnä. Esimerkiksi Oulussa kapasiteettia on nostettu suurin ponnistuksin sadalla paikalla vuoden alusta.

– Kyllähän me täynnä ollaan, ja ylipaikoilla. Meillä on lisäksi Suomeen alaikäisenä yksin maahantulleet turvapaikanhakijat, ja sekin määrä on tuplaantunut, kertoo Oulun vastanottokeskuksen johtaja Sirpa Kansanaho.

– Turvapaikanhakijat tulevat tyypillisesti sotatoimialueilta, kärjessä on Irak, Somalia, Afganistan. Jokainen televisiota seuraava voi kuvitella, että se väkivalta on, voi sanoa, silmitöntä.

Turvapaikanhakijoiden määrää on käytännössä mahdoton ennustaa tarkasti. EU-huippukokouksen sopimien, Italiaa ja Kreikkaa rasittavien venepakolaisten sijoituksista odotetaan painetta Suomeen vasta ensi- ja seuraavaksi vuodeksi.

Hädänalaisten määrä kasvaa nopeasti

Eurooppaan pyrki viime vuonna 660 000 turvapaikanhakijaa.

– Tänä keväänä hakijamäärät ovat kasvaneet 68 prosenttia, ja tämä heijastuu myös Suomeen, selvittää johtaja Juha Similä maahanmuuttovirastosta.

Syyrian kriisi ei vielä varsinaisesti näy turvapaikanhakijoina Suomessa, vaikka Euroopan komissio pitää pakolaisaaltoa suurimpana toisen maailmansodan jälkeen. Syyriassa on arviolta 7,6 miljoonaa sisäistä pakolaista, ja ulkomaille heitä on paennut jo neljä miljoonaa.

Albanialaiset turvapaikanhakijat käännytetään nopeasti

Kolmen suurimman lähtömaan joukkoon Suomessa on yllättäen kiilannut Albania.

– Albaniassa kiertää tiettävästi huhu, että Suomessa turvapaikanhakijat saisivat nopeasti työtä.

– Tosiasiassa he saavat käännytyksen ja maahantulokiellon koko Schengen-alueelle, sanoo johtaja Juha Similä maahanmuuttovirastosta.

Myös Oulun vastaanottokeskuksessa on jo albanialaisia.

– Poliisi ja maahanmuuttovirastoi toimivat yhteistyössä ja kielteiset päätökset syntyvät hyvin nopeutetussa aikataulussa, Sirpa Kansanaho todistaa.

Ruukin vastaanottokeskus avataan, Torniosta neuvotellaan

Maahanmuuttovirasto pyrkii avaamaan nopeasti uudelleen aiemmin suljettuja vastaanottokeskuksia.

Ylitarkastaja Olli Snellman maahanmuuttovirastosta kertoo, että parhaillaan SPR:n kanssa selvitetään 4–5 uuden paikan avaamista vastaanottokeskuksiksi. Yksi uusista paikkakunnista on pohjoisessa Tornio.

– Selvitysvaihe käsittää tilaratkaisujen, talous- ja liikenteellisten asioiden ohella henkilökunnan saatavuuden ja paikkakunnan suhtautumisen uuteen keskukseen, Olli Snellman luettelee.

Vain puolisen vuotta sitten suljetussa, 150-paikkaisessa Ruukin vastaanottokeskuksessa Siikajoella on aloitettu peruskorjaus. SPR:n Oulun alueen toiminnanjohtaja Pertti Saarela uskoo, että Ruukkiin voidaan ottaa remontin edistyessä ensimmäisiä turvapaikanhakijoita jo elokuun alkupuolella.

– Tavoitteena on samankaltaisen toiminnan käynnistäminen kuin ennen sulkemistakin, Pertti Saarela kertoo.

Saarela uskoo, että Ruukkiin tarvittava 12 työntekijän henkilökunta rakentuu myös entiselle pohjalle.