1. yle.fi
  2. Uutiset

AC/DC:n piti tulla Poriin 2003 – olikin todellinen superhuijaus

Hämeenlinnassa tänään soittava AC/DC on maailman tunnetuimpia rock-bändejä. Keikka nostaa porilaisten mieliin katkeran muiston. Porissa ehdittiin jo riemuita toistakymmentä vuotta sitten australialaisorkesterin kiinnityksestä Kirjurinluodon Areenalle. Ilo loppui lyhyeen. Kyseessä olikin supervedätys, joka maksoi Pori Jazzille kymmeniä tuhansia euroja.

viihde
Brian Johnson ja Angus Young AC/DC-yhtyeestä.
Brian Johnson ja Angus Young AC/DC-yhtyeestä.Matt Becker / Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Kesällä 2002 Porissa kuiskaitiin, että Pori Jazz -organisaatio on saanut verkkoonsa ison kalan. Vankat huhut kertoivat tuolloin, että kaupunkiin on saatu keikalle AC/DC-yhtye, joka esiintyisi erillisessä konsertissa ennen varsinaista festivaalia.

Kaikki paljastui lopulta taitavaksi huijaukseksi.

Pori Jazzin nettihistoriikki kertoo, että huijari esiintyi australialaisten AC/DC-veljesten Malcolm ja Angus Youngin vanhempana veljenä George Youngina, joka muutenkin hoiti bändin liiketoimia ja sopimuksia. Miehen kanssa neuvotelleiden jazzorganisaattoreiden mukaan yhdennäköisyys George Youngin kanssa oli huomattava. Hän tuli tutustumaan Porin jättiareenaan, kun alueella vietettiin vuoden 2002 festivaaleja.

Kelpasi Paul Simonin managerillekin

Jazzhistorian mukaan esimerkiksi Paul Simonin kiertuemanageri oli tullut tervehtimään backstage-alueella vale-Georgea ja kysellyt tämän kuulumisia. Myös Simonin manageri oli luullut puhuvansa oikean George Youngin kanssa.

Porilaisen jazzorganisaation lisäksi valemanageri huijasi hotelleja, lentoyhtiöitä, matkatoimistoja, levy-yhtiöitä ja bändejä ainakin Britanniassa ja Tanskassa. Mies otettiin kiinni kymmenen vuotta Porin-huijauksen jälkeen, mutta tiedossa ei ole, saatiinko rahoja takaisin.

Pori Jazzin taloustappioksi jäi huijarille maksettu ennakkomaksu, joka oli muutamia kymmeniä tuhansia euroja.

Lue seuraavaksi