MM-rallit toteutuvat tuhansien talkoolaisten voimin

Marttoja, jalkapalloilijoita ja metsästäjiä. Tänä vuonna Jyväskylän MM-ralleja varten on koottu noin 4000 talkoolaisen joukko hoitamaan esimerkiksi yleisön ohjaamista ja ruokintaa.

Ralliradio
Järjestyksenvalvoja vahtii vauhtia.
YLE / Aki Kekäläinen

Talkoolaiset koostuvat pääasiallisesti autourheiluyhdistysten toimijoista, jotka ovat hankkineet alihankintana tuekseen talkootöihin erilaisten yhdistysten ja urheilujoukkueiden jäseniä.

Koko suomalainen yhteiskunta on läpileikkauksena meidän vapaaehtoisissa.

Kai Tarkiainen, kilpailunjohtaja

– On suunnistajia, jalkapalloilijoita, metsästysyhdistyksiä, marttakerhoja. Koko suomalainen yhteiskunta on läpileikkauksena meidän vapaaehtoisissa, toteaa kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen.

Talkoolaiset muodostuvat Tarkiaisen mukaan joka vuosi pitkälti samoista kerhoista ja talkoisiin osallistuminen on monelle kerholle merkittävä rahanlähde.

– Kerhot pystyvät tekemään omaa bisnestään grillitoiminnoilla sekä muilla, eikä se ole vain sen varassa, mitä meiltä heille korvauksina maksetaan.

Talkoolaisten tehtävät keskittyvät lähinnä yleisön palvelutehtäviin. Joukossa on muun muassa järjestyksenvalvojia, liikenteenohjaajia ja lipunmyyjiä.

"Yhdistystoiminta on luovuttanut tilaa sosiaalisessa mediassa roikkumiselle"

Talkoolaisten kokonaismäärä vaihtelee vuosittain riippuen siitä, montako erikoiskoetta reitiltä löytyy ja kuinka pitkä reitistä muodostuu. Tänä vuonna talkoolaisten saaminen on ollut helpompaa kuin viime kesänä.

– Ihmisten vapaa-aika on kortilla ja sitä arvostetaan niin korkealle, ettei yhdistystoiminnassa olla enää niin paljon mukana. Yhdistystoiminta on luovuttanut tilaa sosiaalisessa mediassa roikkumiselle ja tapahtuman järjestäjät kärsivät sellaisesta veren vähyydestä talkoopuolella, Tarkiainen sanoo.

Yksi suuri ryhmä rallin järjestäjistä muodostuu talkoolaisten ohella ralliorganisaation kautta tulevista ammattilaisista, kuten ajanottoryhmistä sekä pelastusyksiköistä. Pelkästään palkkatyöläisillä rallit eivät järjesty.

– Jos ruvetaan palkkatyöläisillä pyörittämään tätä palettia, voidaan lopettaa koko homma tai nostaa pääsylipun hinta niin korkeaksi, ettei kenelläkään ole varaa tulla katsomaan. Talkootyön merkitys on suuri.

_Kai Tarkiaista haastatteli toimittaja Marja Hyttinen. _