Oopperat vetävät entistä enemmän katsojia elokuvateattereihin

Event Cinema näyttäisi tulleen Suomen elokuvateattereihin jäädäkseen. Oopperoita, baletteja ja konsertteja esitetään jo kymmenissä elokuvateattereissa ympäri Suomen.

Kotimaa
elokuvateatteri tyhjä sali.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Elokuvateatterit houkuttelevat uusia kävijäkuntia esimerkiksi konsertti-, baletti-, teatteri-, sinfonia- ja oopperataltioinneilla tai suorana esitettävillä urheilu- ja musiikkitapahtumilla. Kyse on Event Cinemasta eli erikoisnäytöksistä.

Hieman maasta riippuen Euroopan elokuvateatterien pääsylipputuloista noin 2–5 prosenttia koostuu erikoisnäytöksistä. Osuuden arvioidaan kasvavan 5–10 prosenttiin seuraavien vuosien aikana.

– Suomessa arviolta 2–4 prosenttia pääsylipputuloista tulee Event Cinemasta, arvioi erikoisnäytöksiä Suomessa levittävän StoryHill Oy:n toimitusjohtaja Kai Itämäki.

Oopperat kasvattaneet suosiotaan

Etenkin oopperataltiointien katsominen elokuvateattereissa on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta.

Kuusaan Kino Kouvolasta levittää ooppera- ja balettitaltiointeja tuleva syksynä arviolta 40 elokuvateatteriin ympäri Suomen. Kasvua teatterien määrässä on noin neljännes vuoden takaiseen.

– Tämä on ollut järkyttävää nousua koko ajan. Taloudellisesti esityksillä on isompi merkitys kuin levityksellä. Se, mitä levittäjälle jää käteen on nappuloita, sanoo Event Cineman maahantuoja Elise Brandt Kuusaan Kinosta.

Järvenpääläinen StoryHill on levittänyt Event Cinemaa vuodesta 2013. Kaudella 2015–16 yhtiö levittää lontoolaisen Royal Opera Housen oopperoita noin 10–20 elokuvateatteriin Suomessa.

Laajentaa katsojakuntaa

Levittäjien mukaan erikoisnäytökset tuovat elokuvateattereihin uusia katsojaryhmiä. Oopperoita ja baletteja katsomaan tuleva yleisö ei välttämättä ole pitkään aikaan käynyt elokuvateatterissa.

– Tämä on yhteistä opettelemista ja kuluttajille kertomista, miten erilaisista sisällöistä ja elämyksistä elokuvateattereissa voi nauttia, sanoo Kai Itämäki.

Usein esimerkiksi oopperaa ja baletteja näytetään muuten hiljaisina esitysaikoina. Elise Brandtin mukaan Event Cinemasta on muodostunut tärkeä tulonlähde etenkin pienemmille elokuvateattereille.

– Event-näytöksissä lipunhinta on korkeampi ja kun ihmiset löytävät sen, niin sitten todellakin käyvät. Se on pienelle teatterille iso asia, hän kertoo.

Myös Finnkino tuo Event Cinemaa Suomeen. Yhtiö aloitti aiemmin vaihtoehtoisen sisällön nimellä tunnetun ohjelmiston esittämisen keväällä 2008 Formula 1 -kisojen suorilla elokuvateatterilähetyksillä.