1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nuoret näyttelijät elävät 1940-lukua uudelleen kesäteatterissa

Koukkuniemen vanhainkodin asukkaiden muistot heräävät eloon jo toista kertaa kesäteatterin lavalla. Nuorten teatterintekijöiden näytelmä perustuu talven aikana kerättyihin tarinoihin.

Nuori Helmi on saapunut Teiskosta kaupunkiin Unhola - unohtumattomia muistoja -näytelmässä. Roolin esittää Milla Länsiö. Kuva: Anne Savin / Yle

Tampereen Koukkuniemen kesäteatterin tämän kesän näytelmä näytelmä "Unhola - unohtumattomia muistoja" alkaa siitä, kun nuori huutolaistyttö Helmi saapuu kaupunkiin.

– Helmi lähti pois uskovaisesta perheestä, joka aikoi laittaa hänet karjakkokouluun. Helmi nimittäin pelkäsi lehmiä, kertoo näytelmän toiseksi nuorin esiintyjä, toista pääroolia esittävä Milla Länsiö.

Näytelmän Helmi saapuu Tampereelle, jossa eletään sotavuosia. Sattuman kaupalla töitä löytyy heti, mutta myöhemmin Helmin tie vie Finlaysonille. Eletään siis 1940- ja 50-lukuja, jolloin moni asia oli toisin, mutta moni myös samalla tavalla kuin tänä päivänä.

Historiaa ja nykyisyyttä

Koukkuniemessä nähtiin kesäteatteria jo vuosi sitten. Teatterialan opiskelijat Meri-Maija Näykki ja Iira Halttunen innostuivat keräämään vanhainkodin asukkailta muistoja ja työstämään niistä näytelmiä. Vuosi sitten teatterissa työstettiin lapsuusmuistoja. Nyt vuoron saivat nuoret ja heidän elämänsä.

Tunnekaaret ja vastaavat ovat samanlaisia,  mitä ne ovat 16- 18-vuotiailla tänäkin päivänä.

Jere Saarela

Tamperelainen Jere Saarela on ollut mukana molempina vuosina. Tällä kertaa roolina on hieman heikoin tuloksin perhettä perustava Varjonen. Ja vaikka roolihenkilön maailmassa eletään 70 vuoden takaisia tapahtumia, Saarela löytää paljon yhteistä nykypäivään.

– Perusasiat ovat pysyneet vuosien saatossa ihan täysin samana, hän toteaa. Oikeastaan ainoa asia mikä on muuttunut ovat tietyt yksityiskohdat ja se, miten elämä ja teknologia ovat kehittyneet.  Kaikki muu, kuten tunnekaaret ja vastaavat ovat samanlaisia,  mitä ne ovat 16- 18-vuotiailla tänäkin päivänä.

Tunnelmaan aidolla tuella

Milla Länsiö on ensimmäistä kertaa mukana historiallisessa näytelmässä. Oikean tunnelman löytäminen roolihahmolle tuotti aluksi vaikeuksia, mutta apu oli lähellä.

– Meillä jokaisella on oma vanhuskummi ja olen paljon keskustellut tuosta ajasta hänen ja muidenkin ikäihmisten kanssa, Länsiö sanoo.

Hän kertoo myös paneutuneensa esimerkiksi tapaamiensa ihmisten puhetapaan, jossa vilisee nyt vähemmällä käytöllä olevia sanoja ja sanontoja. Länsiö kiitteleekin roolinsa onnistumisesta paljolti aitoja esikuvia.

– On ollut todella mielenkiintoista ja opettavaista, kun on saanut tehdä yhteistyötä vanhusten kanssa ja etsiä näin sitä menneistyyttä, Länsiö toteaa.

Elävää historiaa

Kirjat ovat täynnä historiankirjoituksia, mutta Koukkuniemen kesäteatterin tekijät halusivat kuulla tarinat suoraan niiden kokijoilta.

– Kierrellessämme vanhusten luona tarinoita alkoi tihkua meille. Vaikka aluksi moni ajatteli, ettei heillä ole mitään kerrottavaa, niin lopulta tarinaa saattoi riittää tunniksikin, kertoo käsikirjoittaja Iira Halttunen.

Kun muisto jaetaan, niin myös vastaanottaja kannattelee sitä muistoa, eikä se enää ole vain muistelijan muisto.

Meri-Maija Näykki

– Se oli jotenkin itselle herättävä kokemus siinä mielessä, että tajusi, että tässä ollaan ihan ihmisten ja ihmisten muistojen kanssa tekemisissä, eikä minkään historiankirjojen, Halttunen sanoo.

Nuoret tekijät ovat tehneet työnsä muistojen parissa kunnioituksella ja toivoen, että ne jäisivät elämään tulevaisuudessakin.

– Kun muisto jaetaan, niin myös vastaanottaja kannattelee sitä muistoa, eikä se enää ole vain muistelijan muisto. Siitä tulee yhteinen kollektiivinen muisto ja siten se välttää unholaan joutumisen, toteaa näytelmän ohjannut Meri-Maija Näykki.

Unhola – unohtumattomia muistoja –näytelmän ensi-ilta on 22.7. ja esitykset jatkuvat 14.8. saakka. Sateen sattuessa näytelmä esitetään Koukkuniemen juhlatalon salissa.