Kivijärven luonto lumoaa – kuuntele sankohiipiminen ja muut kyläilyn kohokohdat

Kivijärven eloon ja oloon sukellettiin Yle Keski-Suomen lähetyksissä 17. heinäkuuta. Kyläilyreissulla saatiin mikrofonin ääreen muun muassa mestarilaulajia, urheiluväkeä ja kesäkivijärveläisiä.

Kivijärvi
Erja Moisio piipahti Petran ja Elinan haastattelussa.
Erja Moisio piipahti Petran ja Elinan haastattelussa kertomassa kouluremontista.Pirkko Tainio / Yle

Keski-Suomen toiseksi pienin kunta, noin 1300 asukkaan Kivijärvi vilkastuu melkoisesti kesäasukkaiden myötä. Yle Keski-Suomi kyläili paikkakunnalla 17. heinäkuuta ja välitti radiossa ja netissä sekä kesäkivijärveläisten että vakituisten asukkaiden kuulumisia.

Milja Kainulainen ja Venla Hytönen kertoivat radiolähetyksessä, millaista pienellä paikkakunnalla on ollut käydä koulua ja miltä tuntuu muuttaa opintojen perässä muualle. Nuoret naiset valottivat haastattelussa myös tulvaisuuden haaveitaan.

Kivijärven teknisen lautakunnan puheenjohtaja Erja Moisio puolestaan perehdytti koulun remonttiin ja totesi sen olevan Kivijärvelle miljoonasatsaus.

Karstulan lukiossa opiskeleva Milja Kainulainen ja valokuvausta opiskelemaan lähtevä Venla Hytönen tapasivat Radio Keski-Suomen Kivijärven koulumuseolla.
Milja Kainulainen ja Venla Hytönen kertoivat lähetyksessä, millaista elämä on Kivijärvellä nuorten näkökulmasta. Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Erja Moisio kertoi meneillään olevasta koulusaneerauksesta, joka on Kivijärvelle miljoonasatsaus. Moisio paljasti myös, mikä hänet aikanaan paikkakunnalle toi.

Kivijärven murre soi savosävytteisenä

Elina Kinos ja Petra Thurén löysivät satamatorilta jututettavaksi nuoria miehiä, jotka olivat kesäisenä perjantaina matkalla Kalajoelle. Turvetöitä paiskivat herrat kuvailivat, että kesä on ollut töiden kannalta kehno.

Raimo Salo piipahti lähetyksessä kertomassa, että paikkakunnalta on löytynyt hänellekin vuosien varrella ihan riittävästi puuhaa. Salo totesi asuvansa kirjaimellisesti Kyyjärven ja Kivijärven rajalla, kunnanraja kulkee hänen pihansa poikki.

Kylänraitilla törmättiin myös Aune Hakkaraiseen, joka muutti 1970-luvulla työn perässä Kivijärveltä Ruotsiin. Aune ja hänen tyttärensä Anne totesivat, että kotiseudulle on kaipuu, vaikka elämä onkin asettunut uomiinsa Ruotisissa. Kivijärvelle vetää joka kesä oma mökki Myllyperällä. Sekä Aunelta että Annelta taipui yhä paikallinen murre. Aunen mukaan sitä on hieno puhua, koska siinä saa vääntää sanoja savolaisittain.

Kivijärven kesäasukkaat Anne Hakkarainen (vas.) ja Aune Hakkarainen muuttivat Ruotsiin 45vuotta sitten.
Elina Kinos ja Petra Thurén nappasivat haastatteluun paikallisen poikaporukan, joka oli matkalla Kalajoelle, Kyyjärven ja Kivijärven rajalla asuvan Raimo Salon, Radio Keski-Suomen aktiivisen kuuntelijan Keijo Korven sekä Kivijärveltä Ruotsiin muuttaneet (kuvassa) Aune ja Anne Hakkaraisen.

Kirjasto on kohtaamispaikka

Kirjastonhoitaja Pirkko Oinonen tiesi kertoa, että pienen kunnan kirjastossa on 27 534 kirjaa. Niitä lainaavat Oinosen mukaan ahkerasti myös mökkiläiset. Erityisen kysyttyjä kesällä ovat dekkarit.

Oinonen painotti haastattelussa, että kirjasto on kivijärveläisille tärkeä paikka. Siellä käydään lukemassa lehtiä ja tapaamassa tuttuja.

Pirkko Oinonen vieraili Yle Keski-Suomen teltalla.
Kirjastonhoitaja Pirkko Oinonen paljasti mökkiläisten lempilukemiston ja häneltä saatiin myös täsmällinen tieto Kivijärven kirjaston kirjamäärästä.

Laulusta voimaa

Hannu Ahonen saatteli lähetykseen haastateltavaksi laulun mestarikurssilaisia. Kansainväliset vieraat pääsivät myös esittelemään laulutaitojaan.

Yle Keski-Suomi pystytti lähetysteltan Kivijärven torille.
Kansainvälisen tuulahduksen lähetykseen toivat laulun mestarikurssilaiset. He häikäisivät esityksillään ainakin Petran ja Elinan.

Kuka läikyttää vähiten?

Suomen suvi on pullollaan toinen toistaan kummallisempia mittelöitä. Tänä kesänä Kivijärvellä on järjestetty sankohiipimisen SM-kisat. Elina Kinos testasi lajia suorassa lähetyksessä.

Elina ja Petra perehtyvät sankohiipimisen SM-kisojen kisavälineisiin.
Tänä kesänä Kivijärvellä järjestettiin sankohiipimisen SM-kisat. Lajia testasi suorassa lähetyksessä Elina Kinos ja hän sai kommentit suorituksestaan Seijalta, joka oli hiipinyt sankojen kanssa vaativalla kisareitillä.

Vanha urheiluseura innostui uudesta lajista

Tapahtuma- ja matkailumies Timo Hämäläisen mukaan Kivijärven matkailuvaltti on ehdottomasti lumoava luonto, esimerkiksi Kivijärvi lukuisine saarineen. Paikkakunnalta löytyy kuulemma myös välitöntä ja mukavaa väkeä.

Petri Kotilainen kertoi puolestaan, että vaikka urheiluseura Kivijärven Kivekkäät juhlii jo satavuotisuuttaan, niin uusistakin lajeista innostutaan. Frisbeegolf on myös Kivijärvellä kovassa nousussa ja lajille on kunnassa otolliset harrastusolosuhteet.

Timo Hämäläinen kertoi Elina Kinokselle Kivijärven kulttuuri- ja liikuntakuulumisia.
Timo Hämäläinen ja Petri Kotilainen kertoivat, että Kivijärvellä on mahtavat mahdollisuudet harrastaa frisbeegolfia. Korin ketjuista lähtevä "helläys"-ääni on kuulemma musiikkia korville varsinkin pelin alkumetreillä.